П’ять об’єднаних територіальних громад Рівненщини отримали право розпоряджатися землями за межами населених пунктів.

Керівники Боремельської, Мирогощанської, Висоцької, Острожецької та Пісківської ОТГ підписали акти приймання-передачі ділянок сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність. Площа земель, що передається у власність 5-ти громадам, становить 4,8 тисяч гектарів.

Раніше право розпоряджатися землями за межами населених пунктів отримали Тараканівська та Привільненська ОТГ, яким передано ділянки загальною площею 827 гектарів.

Як відзначив заступник голови Рівне нської ОДА Ігор Тимошенко, в основі ідеї реформи децентралізації – розвиток потенціалу громад, а передача земель у власність ОТГ сприятиме додатковому наповненню бюджетів та залученню інвестицій.

Втім, багато чого залежить від самих громад, коментує перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Рівне нській області Дубич Сергій: «Громада, правильно спланувавши свою територію, облікувавши всіх землекористувачів, отримавши надходження до місцевих бюджетів від плати за землю, зможе використовувати ці кошти для соціальних потреб».

Нагадаємо, 31 січня Уряд схвалив розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію не вдаючись до змін в законодавстві.

Держгеокадастр розпочав процес передачі земель з 1 лютого 2018 року. Для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua) та для отримання оперативних консультацій з даного питання від фахівців Держгеокадастру запроваджено функціонування гарячої лінії (0 800 502 528).

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.