Фінансуватимуть виплати місцеві ради. Для цього їм потрібно прийняти рішення про монетизацію пільг на проїзд, що впровадив Кабмін.

«Безкоштовні поїздки пільговиків замінять грошовою компенсацією. Витрати фінансуватимуть за рахунок місцевих бюджетів. Місцеві ради на власний розсуд визначатимуть, як будуть проходити розрахунки – купюрами чи пластиковими картками. Діяти такі правила будуть на усіх видах транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. І виключно після того, як місцеві органи влади приймуть рішення про монетизацію. Рівне нська ОДА буде націлювати голів ОТГ, районних і міських рад, щоб вони вишукувати кошти для компенсації», - коментує керівник управління інфраструктури та промисловості Рівне нської ОДА Федір Мисюра.

Кількість таких поїздок не може бути менше від 30-ти. Такі соціальні норми затвердив уряд.

Розмір щомісячної виплати визначається шляхом множення кількості поїздок на середню вартість проїзду в міському комунальному транспорті.

Втім, місцеві ради залежно від власної фінансової ситуації можуть збільшити суму виплат, але у жодному разі не зменшити. Окрім того, на місцях мають право розширити перелік пільгових категорій, які зможуть отримати доплату.

Якщо ж людина їздить часто або з пересадками – купувати квитки їй доведеться за власний рахунок.

Слід зазначити, що певні категорії пільговиків матимуть «бонуси»:

· Людям, які мають право на пільги з оплати проїзду транспортом загального користування на міжміських маршрутах, розмір щомісячної готівкової виплати збільшується на 20%;

· Особам з інвалідністю I групи або дітям з інвалідністю (крім дітей до 6 років) виплата пільг здійснюється у подвійному розмірі;

· Для осіб з інвалідністю I, II групи і дітей з інвалідністю (крім дітей до 6 років), які навчаються у закладах загальної середньої, професійної та вищої освіти або які проходять реабілітацію, розмір щомісячної готівкової виплати додатково збільшується вдвічі.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.