З таким інструментом розвитку сільських територій представники Вармінсько-Мазурського воєводства ознайомили керівників ОТГ та районів Рівненщини.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Viber: Rivne1.tv

До слова, програма Leader полягає у впровадженні проектів місцевого розвитку та залученні коштів Євросоюзу у містах до 20 тисяч мешканців та сільських територіях.

«Наша співпраця почалася ще 10 років тому. Пілотними районами були Дубенський, Радивилівський та Березнівський. Програма дещо затихла, проте зараз, під час реформ співробітництво із польськими партнерами є дуже корисним і вчасним, адже вони вже пройшли шлях докорінних змін», - зазначив начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА Олександр Муран.

Для прикладу, у Костополі нині триває досить активна співпраця з польськими колегами. Завдяки їй втілили у життя конкретні проекти, зокрема, вуличного освітлення, запобігання лісовим пожежам та сортування сміття.

Представник Маршалківського Уряду Войцех Станни ознайомив присутніх з основними аспектами впровадження ініціатив у воєводстві.

«Одним з головних принципів програми Leader є низовий підхід у розвитку територій, коли ініціатива йде від громади. Також має вагу гармонійність рішень, покращення якості управління через контроль громади, розвиток суспільного капіталу, впровадження інновацій», - відзначив польський колега.

Основною умовою для реалізації проектів є наявність на конкретній території групи місцевої активності, яка опрацьовує стратегію місцевого розвитку. Вона, в свою чергу, повинна базуватися на наявних ресурсах.

Під час заходу представники польських груп місцевої активності ознайомили присутніх з прикладами реалізованих проектів. Зокрема, облаштування дитячого майданчика, вуличних тренажерів, рятування історичної будівлі та створення освітнього центру.

Одним з результатів співпраці партнери з Польщі бачать створення чотирьох ініціативних груп, які мають впровадити програму Leader на своїй території.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.