У наш час, коли ноутбук і смартфон супроводжують нас повсюдно, очі постійно зазнають найсильнішого навантаження. Напевно ви ловили себе на відчутті печіння в очах або хворобливої перенапруги очних м'язів. Ці симптоми провокуються втомою очей, яка, в свою чергу, викликана постійною необхідністю концентрувати погляд.

Причини і ознаки втоми очей

Основна причина цього неприємного стану – банальне перенапруження м'язів ока, яке розвивається при тривалій роботі з комп'ютером, смартфоном, при довгому читанні, роботі з дрібними деталями і в інших ситуаціях, що вимагають зорової концентрації. Також дискомфорт може розвиватися через занадто сухе повітря в приміщенні, тривале носіння лінз (або алергію на них), при роботі в умовах недостатнього освітлення, через неправильно підібрані окуляри, а також за наявності хронічних захворювань судин і/або очей, остеохондрозу, інфекцій або нестачі вітамінів.

Синдром втомленого очі може проявлятися по-різному у однієї і тієї ж людини, залежно причин, що його викликали, і від поточного стану здоров'я. Найбільш часті скарги:

● хворобливе напруження в очах,

● різі в очах,

● двоїння зображення,

● відчуття піску в очах,

● мерехтіння, "мушки",

● сухість ока,

● сльозотеча,

● зниження гостроти зору,

● головні болі,

● швидка стомлюваність,

● почервоніння очей,

● розширення судин в склері (білок),

● тяжкість повік,

● складності з рухами очима (обмеженість у русі або болі),

● підвищення внутрішньоочного тиску,

● темні кола під очима.

Напруженість і втома ока – це нормальний стан при об'єктивному тривалому напруженні. Але якщо ви спостерігаєте цей стан щодня або втома розвивається неадекватно швидко, на це варто звернути увагу. Іноді такий стан – це лише симптом іншого захворювання. Щоб уникнути подальших проблем із зором, бажано проконсультуватися у окуліста.

Як зняти втому очей

Втому, викликану звичайним перенапруженням, можна легко зняти "в домашніх умовах".

Робіть перерви при роботі з комп'ютером, смартфоном, читанні. Кожні хвилин 30-40 відірвіть погляд від екрану/книги і міцно зажмурте очі на кілька секунд. Добре знімають втому вправи для очей. При тривалій концентрації на певному рівні (відстань до монітора) м'язи очей дуже втомлюються. Розслабити їх можна, подивившись в далечінь, вправо-вліво (не рухаючи головою), звівши очі на кінчик носа. Всього кілька секунд таких рухів знімуть спазм з циліарного і окорухових м'язів. При явному відчутті сухості очей скористайтеся краплями "Штучна сльоза". І зволожуйте повітря в приміщенні. Не буде зайвим курс спеціальної вітамінотерапії для очей. Після довгого трудового дня можна покласти на очі компреси з відвару ромашки, зеленого чаю або соку огірка. Якщо у вас є діагностовані захворювання очей, зкоригуйте способи лікування зі своїм офтальмологом. У будь-якому випадку, дискомфорт очей – це тривожний симптом. Якщо цей стан з'являється регулярно, обов'язково зверніться до окуліста.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Розповсюджувачі бактерій, яких ми торкаємося щодня

П'ять міфів здорового харчування, які руйнують здоров'я

Все, що ми повинні знати про яблука і яблучні кісточки