Школа для всіх. Саме з такою метою в Україні впроваджують інклюзивну освіту. Адже діти з різною формою інвалідності часто не можуть навчатися у звичайних навчальних закладах, бо для того немає відповідних умов. У Рівному не стали чекати реалізації ініціативи перетворення шкіл в інклюзивні.

Ми знали, на що йшли

Дивіться також: "Ми - такі ж самі, як і ви": як у Рівному працює інклюзивна освіта [ВІДЕО]

За якою програмою треба було вчити дітей — ще достеменно не знали, але в одній із рівненських ЗОШ доклали максимальних зусиль для того, аби особливі діти не почували себе такими.

pic Так у 2012 році у Рівне нській ЗОШ №9 відбувся перший набір на навчання, де почали навчатися діти з особливими потребами. У 2017 цей клас перейшов вже у восьмий. Крім того, було створено ще чотири класи на кожній початковій паралелі. Тобто перший, другий, третій і четвертий.

“Загалом маємо п'ять класів з інклюзивною формою навчання”, - підсумовує заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №9 Валентина Кондратюк.

У школі навчаються слабочуючі, слабозорі, учні з психічними захворюваннями та вадами мовлення. До кожного з них — особливий підхід. З дітьми працюють логопеди, психологи, вчителі та їх асистенти. Нині у рівненській ЗОШ №9 навчається 10 дітей з особливими освітніми потребами. Мова йде і про школярів з порушеннями слуху.

Дітям подобається

Дев'ятирічна Маринка навчається у третьому класі Рівне нської ЗОШ №9. І вже третій рік дівчинка працює над своєю вимовою із логопедом. В тиждень вона має два заняття з логопедом. В ігровій формі вони спільно розвивають її мовлення.



pic

Маринці така форма навчання до вподоби, додає логопед. Та й дівчинка має вже деякі успіхи. Завдяки заняттям вона стала більш активною та впевненою. Дитина повторює матеріал уроку. І робить це не соромлячись та без допомоги вчителя. В останньому чимала заслуга психолога.

Не боїться школярка сама заходити і в кабінет. Знає, що в класі їй завжди є кому допомогти. І мова тут йде не лише про однокласників. З Маринкою під час уроків працює спеціальний асистент.

Рівне впроваджує інклюзію

У Рівному 61 дитина з особливими потребами (з них 34 мають статус дитини-інваліда) отримала можливість здобувати освіту в інклюзивних класах. Для здійснення супроводу дітей з особливими потребами в освітньому просторі введено 23 посади асистента вчителя.

pic «Найбільше класів відкрито на базі Рівне нської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №24 Рівне нської міської ради, зокрема 11 класів. Там навчається 25 учнів з особливими освітніми потребами. Введено 5 посад асистента вчителя. За кошти державної субвенції у закладі облаштовано ресурсну кімнату, де діти навчаються за індивідуальним планом розвитку у супроводі корекційного педагога. Приміщення оснащене інтерактивною дошкою, комп'ютерним обладнанням та принтером для роботи з додатковим навчальним матеріалом», - розповідає заступник начальника Рівне нського міського управління освіти Катерина Сичик.



pic Та головне, кажуть вчителі, батьки і освітяни — це змінити думку суспільства, від якого в інтернатах та лікарняних палатах десятки років приховували людей з особливими потребами.