Спеціалістами Рівненського лабораторного центру впродовж року в цілях моніторингу проводились дослідження рівнів шуму в населених пунктах області. Дослідження проводилися в 147 маршрутних точках, з яких в 71 випадку спостерігалось перевищення допустимого значення.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

За рейтингом шумового навантаження найкомфортнішими населеними пунктами щодо рівнів шуму є Зарічне, Рокитне, Вараш. А от найбільш шумними - Рівне , Острог, Володимирець, Сарни.

Слід зауважити, що вплив надмірних рівнів шуму на організм людини широкий: від суб’єктивних відчуттів до об’єктивних патологічних змін в органі слуху, центральної нервової, серцево-судинної, ендокринної та травної систем. Необхідно виділити такі категорії впливу шуму на людину:

- вплив на слухову функцію, обумовлюючий слухову адаптацію, слухову втому, тимчасову втрату слуху;

- порушення здатності передавати та відтворювати звуки мовного спілкування;

- дратівливість, неспокій, порушення сну;

- зміна фізіологічних реакцій людини на стресові сигнали, не пов’язані з специфічним впливом шуму;

- вплив на психічне (порушення емоційної та поведінкової сфери, неврози) та соматичне здоров’я (вплив на серцево-судинну систему, ендокринну, імунну системи людини);

- вплив на трудову та розумову працю.

Можна спробувати особисто захиститися від шуму (встановленням вікон зі склопакетами, висаджуванням вічнозелених дерев, які будуть слугувати декором та шумозахисним екраном). Однак, ці міри не завжди вирішують проблему.

Комплексний підхід до вирішення питання акустичного забруднення мають реалізувати органи місцевого самоврядування на які, відповідно до вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», покладено обов’язки здійснювати відповідні заходи спрямовані на запобігання негативного впливу та зниження шуму до регламентованих рівнів.

З більш детальною інформацією про шумове забруднення в Рівне нській області можна ознайомитися на «інтерактивній карті».

Повідомляє Рівне нський обласний лабораторний центр.

pic



pic