У Рівному пройшла Міжнародна наукова-практична конференція «Фінансова спроможність об’єднаних територіальних громад: очікування та реалії».

На заході, який проходив у НУВГП, науковці України та Польщі обговорювали один з аспектів життєдіяльності ОТГ - фінансову спроможність. Організували конференцію Рівне нський Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

«Саме питання спроможності громад є одним із найактуальніших. Процесу децентралізації немає альтернативи. Однак, на сьогодні лише дві з 19 громад області, які попрацювали повний фінансовий рік, є бездотаційними. Іншим допомагає держава. Тому великі сподівання на новаторський підхід, розкриття повного потенціалу громад і наукова думка тут має зіграти провідну роль», - зазначив у своєму привітальному слові заступник голови Рівне нької ОДА Ігор Тимошенко. До самої суті питання вчені підійшли по-різному.

Професор Львівського Інституту регіональних досліджень імені М.І.Долішнього НАН України Ірина Сторонянська зробила порівняльний аналіз цілей реформи місцевого самоврядування та досягнутих фінансових результатів ОТГ.

Професор Одеського національного політехнічного університету Елеонора Забарна зосередила свою увагу на проблемах формування та протиріччях в стратегії розвитку територіальних громад в Україні.

А вже на думку доктора технічних наук, професора НУВГП Леоніда Кожушка запорукою успішного розвитку громад є інноваційна політика реформ.

Підсумовуючи роботу конференції директор ЦРМС Руслан Сивий, відзначив, що теоретичні доробки науковців мають бути покладені у практичну площину роботи громад області, задля ефективного результату у повсякденній діяльності ОТГ. Нагадаємо, у жовтні цього року науковці з різних міст України та Польщі вже зустрічалися в нашому обласному центрі аби у рамках Форуму об’єднаних громад Рівне нщини обговорити проблему кадрів для ОТГ.

За матеріалами Рівне нської ОДА.

pic



pic