Коли саме розпочнуть реставрацію чиновники сказати не можуть.

У червні цього року у Дубно представили чотири проекти реставрації – Тараканівського форту, 64-ох гектарної території, що його оточує, а також Острозького замку та Луцької брами.

Презентували проект студенти Київського національного університету будівництва та архітектури. Вони запропонували облаштувати всередині форту військовий музей із інтерактивними дошками, сенсорні екрани яких інформуватимуть відвідувачів про історію Тараканівського форту.

Територію хочуть поділити на зони. На кожній з яких розмістити: готель, іподром, зоопарк, майданчик для скелелазіння, рекреаційну зону біля озера тощо.

Однак процес зупиняє земельне питання. Як розповів голова Дубенської РДА Юрій Парфенюк, земля на якій знаходиться Тараканівський форт зараз у підпорядкуванні міністерства оборони України.

“Земельну ділянку хочуть передати для обласної ради. Однак, не лише 4 гектари Тараканівського форту, а всі 64 гектари землі”, - каже Парфенюк.



pic

За його словми, документи на передачу земельної ділянки подали ще навесні цього року. Юрій Парфенюк також додає, що поки невідомо скільки коштів буде виділено на реконструкцію.

“Туди шалені кошти потрібні, адже там комплекс відпочинку будуть робити. Там однозначно буде залучений інвестор. Один бюджет цього не потягне”, - зауважує голова Дубенської РДА.

Коли саме Тараканівський форт перетворять на зону відпочинку ніхто не знає. А поки ж туристи можуть вільно сполядати на його історію.