Демонтувати пам'ятник Олеку Дундичу, розташований в парку ім. Т. Шевченка, та ексгумувати рештки Олека Дундича і перенести їх на кладовище просять рівняни у міської влади.

Відповідну петицію розмістили на сайті Рівне нської міської ради.

Автори петиції наголошують, що "факт наявності в українському патріотичному місті елемента совєцького "культу могил" є вкрай обурливим, особливо з огляду на військову агресію Російської Федерації проти України, яка триває і нині, в 100-ту річницю Української Революції."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На могилу Олеко Дундича Лимичі запросили дослідника-біоенергетика

Саме тому й просять демонтувати пам'ятник Олеку Дундичу, розташований в парку ім. Т. Шевченка, та ексгумувати рештки і перенести їх на кладовище.



pic

Підтримати петицію можна до 3 листопада 2017 року.

Нагадаємо, ідея з перенесення пам'ятника та рештків Олеко Дундича з парку Шевченка у Рівному не нова. У місті навіть переіменували проспект імені радянського військового, виконуючи закон про декомунізацію.

Для довідки:

Дундич Олеко. Герой громадянської війни, встановлював радянську владу на Рівне нщині в 1920 р. (13 квітня 1896 або 12 серпня 1897, с. Грабовац, Далмація – 8 липня 1920, під Рівним). За однією версією сербський, за іншою версією – хорватський революціонер, учасник громадянської війни в Росії. Потрапив у російський полон під Луцьком у травні 1916 р. Після Лютневої революції став на бік більшовиків, вступив у РСДРП (б). Влітку 1917 р. вступив до Червоної гвардії (імовірно в Одесі). У березні 1918 р. очолив партизанський загін на Донбасі в районі Бахмута, який потім влився в Морозівсько-Донецьку дивізію радянських військ. Брав участь в обороні Царицина у складі Інтернаціонального батальйону, потім у кавбригаді Крючковського. Помічник командира 36-го полку 6-ї кавдивізії Першої кінної армії. Загинув 8 липня 1920 р. у боях під Рівним. Похований у м. Рівне . Його могила в Центральному міському парку ім. Шевченка є одночасно і пам'ятником.