Ринки, автовокзали та маршрутки – найпоширеніші точки для так званої благодійності. Часто просять гривню або дві, або хто скільки може подати на допомогу для дітей. А ангельські обличчя і «демонічні» діагнози спонукають перехожих кинути кілька гривників у коробку. Проте гроші для діток надходять не завжди.

Проблема вуличних зборів піднімається вже не один рік. Нещодавно, на своїй сторінці уFacebook голова правління Благодійного фонду «Скарбниця надії» Юлія Кутик написала, що хлопець назвавшись волонтером їхньої організації взяв у батька хворої дитини документи про хворобу.

«Телефонний дзвінок. Дзвонить батько хворої дитини, якій потрібна реабілітація. З його слів мій номер дав йому "на автовокзалі волонтер Діма" і пообіцяв, що йому допоможуть. Одна справа, що такого "волонтера" у "Скарбниці Надії" немає. Але ж цей "волонтер Діма" взяв документи у батька дитини (сподіваюсь, що ксерокопії) і дав ніби свій номер телефону, який поза зоною!

Мені довелось разів з 10 повторити цьому нещасному чоловіку, що "волонтера Діми" у нашій організації немає! Чоловік не міг повірити, що його ошукали. Він зрозумів, що шахрай виманив у нього документи. І вони тепер будуть "гуляти по світу" і приносити прибуток таким "волонтерам"», - написала голова благодійного фонду.

Як розповіла Юлія Кутик, подібних випадків у них ще не було. Окрім цього, вона додала, що інколи батьки між собою говорять що їм допомагають збирати кошти, але куди далі йдуть гроші невідомо.

«Наші волонтери не займаються збором коштів, вони мають іншу роботу – це проведення творчих занять, психологічна підтримка дітей, розважальні заходи. А безпосередньо збором коштів ми займаємось на своєму сайті. Для цього є сторінки в соцмережах, є Всеукраїнський портал, де ми маємо можливість розміщувати інформацію.

Також у нас є скриньки, які розставлені по Рівне нській області. Їх розміщують у торгових або розважальних закладах, магазинах», - розповідає голова благодійного фонду. Ще один випадок трапився у місті Вараш. Місцева жителька Олена Ковальчук бачила, як на ринку у місті нібито збирають кошти для її півторарічного сина. Операція для сина жінки зробили у лютому, в березні, вона зустріла жінку, яка «просила» гроші для дитини на операцію.

«Моєму синові у лютому зробити операцію у інституті Шалімова в Києві. У нього рак печінки. Наша рідня почала збирати кошти на операцію,багато інформації було і в соціальних мережах. На ринку ми з скриньками не ходили. Все було або в руки або на карту. Десь приблизно через місяць після операції ми вже капали перший блок хімії. І я зустріла на ринку жінку,не молоду. Вона ходила з скринькою на якій фото моєї дитини і документ з Шалімова, який свідчить про те що нам потрібна операція. Це фото і документ є в мене на сторінці у Facebook», - розповідає жінка.

pic

За її словами, операція для хлопчика робили безкоштовно, кошти вони збирали на медикаменти. Орієнтовно на ліки та відновлення вони витратили близько ста тисяч гривень. Окрім цього, голова «Скарбниці надії» Юлія Кутик також зазначила, що час від часу в організацію телефонують і пропонують свої послуги волонтера за гроші.

pic «Телефонували і питали, чи ми не наймаємо волонтерів для збору зі скриньками. Пропонують свої послуги за оплату як волонтери-скриньочники», - додає Кутик. Щоб не потрапити у сіті волонтерів-шахраїв завжди потрібно ставити багато питань, радить Юлія Кутик. Адже справжній волонтер знає про хворобу дитини все – діагноз, що потрібно для лікування та якою має бути реабілітація.

«Питати фактичну адресу організації в якій працює особа або документи, якщо Ви не знаєте, хто це. Питати номер телефону мами і одразу телефонувати. Якщо все зводиться до «Допоможіть – подайте – не відвертайтеся», то зрозуміло рівень цього волонтера», - каже Юлія Кутик. У поліції рекомендують звертатись до правоохоронців, якщо Ви помітили підозрілу особу, намагатись її відволікти до приїзду слідчо-оперативної групи. Окрім цього, запитувати оригінали документів або ж ставити багато питань.

Нагадаємо, що журналістка Рівне 1, переодяглася і просила гроші на лікування нібито хворої дитини.