Британський дієтолог Ріаннон Ламберт назвала п'ять міфів здорового харчування, які руйнують здоров'я. За словами фахівця, вона часто зустрічається з людьми, які правильно харчуються, але, при цьому, не отримують бажаних результатів щодо фігури або скаржаться на погіршення здоров'я. Головна причина таких «результатів» - неправильний підхід до харчування, часто заснований на поширених помилках. Щоб уникнути негативного досвіду, Ріаннон Ламберт розвінчує п'ять головних міфів.

1. Вживати яйця - шкідливо

Багато людей мінімізують вживання яєць, а деякі і зовсім відмовляються від них, через те, що в них міститься холестерин, який збільшує ризик розвитку серцевих хвороб. Насправді яйця викликають підвищення літопротеідів високої щільності - «хорошого холестерину». Його головна роль - транспортувати надлишковий «поганий» холестерин для переробки в печінку. За словами дієтолога, яйця вживати корисно і потрібно, адже вони містять білок, корисні жири, вітаміни і унікальні антиоксиданти. Ламберт рекомендує вживати до трьох яєць на день.

2. Жирні продукти - причина зайвої ваги

Ще в 1970-х поширився міф, що жирні продукти сприяють набору ваги. Таким чином рік за роком в супермаркетах стали все більше з'являтися знежирених продуктів. Згодом цей міф розвінчали, але багато хто досі не поспішає відмовлятися від знежирених продуктів. За словами експерта, в таких продуктах міститься багато цукру і інших штучних підсолоджувачів, які не несуть ніякої користі. Насправді жири необхідні для захисту внутрішніх органів від пошкоджень і нормальної роботи всього організму. Тому, дієтолог радить вживати більше жирної риби, горіхів, авокадо і жирних йогуртів.

3. Рослинна олія - корисна

Як розповідає дієтолог, багато людей впевнені, що рослинна олія не тільки корисна, а й знижує ризик розвитку хвороб серця через вміст жирних кислот. Але важливо пам'ятати, що не всі кислоти однакові. Зазвичай виділяють омега-3 і омега-6, які різняться за своїми властивостями. Омега-3 містяться у великій кількості в жирній рибі і борються із запаленнями і багатьма захворюваннями. Що стосується Омега-6, то їх надлишок призводить до протилежного ефекту. Тому дієтолог радить переглянути раціон в сторону продуктів з високим вмістом омега - 3.

4. М'ясо - шкідливе

Рианнон Ламберт стверджує, що багато хто відмовляється від м'яса, особливо червоного, оскільки воно негативно впливає на здоров'я і фігуру. Такі негативні наслідки дійсно зустрічаються, але причиною тому стають напівфабрикати, а також неорганічне м'ясо. Якщо правильно готувати м'ясо і вживати його в помірних кількостях, то продукт принесе тільки користь. У ньому міститься білок, необхідні мікроелементи, вітаміни і мінерали, яких немає в інших продуктах.

5. Всі калорії рівні

За словами експерта, вона часто зустрічає людей, які впевнені, що для схуднення потрібно всього лише рахувати калорії. Ламберт не згодна з такою думкою, адже те, що людина їсть - важливіше за кількість спожитих калорій. Кожен продукт по-різному впливає на організм, адже містить унікальний набір поживних речовин і вітамінів. У прагненні схуднути дієтолог радить побудувати раціон навколо продуктів з низьким глікемічним індексом, оскільки вони містять клітковину і білок, завдяки яким засвоюються повільніше. «Можна з'їсти вареної картоплі, а можна - пончиків на 400 калорій. Цифра та сама, але вплив на організм діаметрально протилежний», - підкреслила Ламберт.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Поради дієтолога: Чим харчуватися в спеку?

Прощай, стрес: розслаблююча йога для тих, хто ще не встиг побувати у відпустці

Чотири продукти, які погіршують вашу пам'ять