Жителі Рівного можуть безпосередньо впливати на розвиток свого міста, пропонуючи власний, унікальний проект Громадського бюджету-2017. Подібні програми успішно діють у багатьох країнах світу, зокрема у США, Франції, Німеччини, Польщі. А також і в Україні віднедавна в окремих містах реалізовуються ініціативи активних громадян.

1 липня 2017 року cтартував прийом проектів громадського бюджету Рівного та триватиме до 14 серпня. Жителі міста можуть подати свої ідеї у різних категоріях: комунальне господарство, культура, освіта та інші. Цього року на реалізацію проекту планується спрямувати до 10 000 000 грн.

У Рівному регулярно організовують тренінги, щоб навчити та допомогти активним жителям міста створити свій цікавий та, головне, ефективний проект.

“Проводячи тренінги з підготовки проектів на Громадський бюджет, ми бачимо активність мешканців міста, які мають ідеї для розвитку міста. Хоча ця активність не дуже висока, але люди уже пропонують цікаві ідеї, які можна реалізувати в місті. І саме тому вони приходять на тренінги, аби якомога якісніше підготувати, пропрацювати ці ідеї і підготувати проекти. Тому переконаний, що незабаром проекти будуть”, - зазначив Олександр Мельничук, член робочої групи з впровадження Громадського бюджету у Рівному, активіст Громадянської мережі "ОПОРА" та "Ради реформ Рівного".

На сьогодні, до завершення прийому проектів залишилося 18 днів, проте ще немає офіційно зареєстрованих на сайті проектів громадських ініціатив. Як бачимо, поки рівняни не дуже активні. Проте, залишилося достатньо часу, щоб встигнути подати чи, навіть, створити проект з нуля.

На думку Олександра Мельничука, рівняни не проявляють високої активності через те, що не бачать результатів втілення проектів Громадського бюджету 2016 року. Він також переконаний, що коли більшість проектів минулорічного Громадського бюджету будуть реалізовані (до кінця 2017 року) це стане потужним мотивуючим фактором готувати нові.

Ми часто чуємо від пересічних громадян, що в місті “щось не так”, чогось не вистачає чи щось не подобається. Створення проекту, який у перспективі реалізують в місті — це можливість перетворити Рівне на місто, в якому комфортно жити.

Етапи процесу реалізації проектів:

1. Подання проектів

2. Розгляд iдей. На цьому етапі виконавчі органи міської ради розглядають проекти

3. Голосування. Жителi мiста голосують за проект, який, на їх думку, необхідно реалізувати у місті

4. Виявлення переможцiв за результатами голосування

5. Реалiзацiя - 2018 рік. Мiсто в особi міської ради починає втiлювати iдеї

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv