«Час не любить, коли його витрачають даремно» Генрі Форд

Сімейна медіація грунтується на правах та інтересах дітей.

  У більшості сімей виникають різні конфлікти. Це пов’язано з тим, що вони постійно перебувають в процесі змін та розвитку.

  Як будуть складатися взаємовідносини між сторонами сімейного конфлікту залежить від вибору способу його вирішення.  

У будь-яких сварках найважливішим є дотримання та пріоритет прав й інтересів дітей.  

Говорячи про права та інтереси дітей в сімейних конфліктах варто пам’ятати про використання мінімальних часових ресурсів та у разі можливості вирішення непорозуміння мировим шляхом.

  На жаль, на сьогодні не усі адвокати, юристи, соціальні працівники розуміють сутність та пріоритетність сімейної медіації.  

Важко говорити про дотримання прав та інтересів дітей, коли між сторонами сімейного непорозуміння відсутня комунікація або якщо, вона є досить токсичною, відбувається через постійні листи правоохоронних органів, органу опіки та піклування, наявні затяжні судові процеси і сторін конфлікту переповнюють одні емоції.  

Практика свідчить, що висновки про визначення місця проживання дитини та визначення способу участі у вихованні та спілкуванні з нею, надаються органом опіки та піклування по 6 місяців та більше.  

Отже, відповідно до норм Сімейного кодексу України суд не може прийняти судове рішення без наявності вищевказаного висновку, що звичайно не відповідає правам та інтересам дітей.   Сімейна медіація тримає фокус на пріоритеті прав та інтересів дітей, їхньому майбутньому. Батьки демонструют приклад своєму чаду, що будь-які конфлікти можна вирішити більш цивілізованим та мировим шляхом,а процес розлучення не завдає дитині психологічної травми.  

Пріоритет сімейної медіації на відміну судового процесу  

Особа яка внутрішньо не погоджується з прийнятим рішенням буде знаходити усілякі шляхи та способи для його невиконання, завдання відповідних збитків.  

На сьогоднішній день існує велика кількість судових рішень по сімейних конфліктах, які не виконуються, навіть, в примусовому порядку.

  Хоча життя з однієї сторони  і не можна прожити за рішенням суду.  

Обидві сторони потрапляють в постійну невизначеність, напруженість, нескінченність.  

На сьогодні не є фаховим, на мою думку, стандартний підхід юристів, адвокатів у вирішенні сімейних непорозумінь.  

Турбуючись про інтереси свого клієнта, свою ділову репутацію важливо пам’ятати про можливість оперативного вирішення існуючого родинного конфлікту, доцільність застосування сімейної медіації, оптимальне витрачання емоційних та  фінансових ресурсів.  

Для ефективного вирішення проблеми юристам та адвокатам важливо не лише володіти знаннями медіації, навичками управління конфліктами, але і застосовувати відповідні та наявні знання психології.

  Саме сімейна медіація може зберегти між сторонами конфлікту позитивні взаємовідносини, показати майбутній розвиток їхніх стосунків з дітьми та один з одним, розробити максимально комфортне та взаємовигідне рішення для усіх, яке з високою ймовірністю буде реалізовуватися.  

Досягнення вищевказаного мною результату під час вирішення сімейної проблеми в судовому порядку просто неможливо.  

На карту поставлені права та інтереси дітей і довготривалі судові процеси можуть негативно відобразитися на їхньому емоційному стані та подальшому процесі виховання.  

Таким чином, головним пріоритетом застосування сімейної медіації на відміну від судового процесу є оперативність вирішення конфліктів, конструктивізм, дотримання принципу конфіденційності приватного життя сторін.  

Судовий розгляд справи грунтується в нас на принципах змагальності, де одна строна програє, а друга стає переможцем. Все це нагадує боротьбу, змагання, доведення просто своєї позиції «хто більше правий?» та «хто ж є найкращий?».  

Принцип  відкритості в судовому процесі свідчить про те, що приватне та сімейне життя сторін конфлікту є відкритим для обговорення суспільством, публічним.  

Саме суд вирішує подальшу долю дитинита сторін. Вони ж, в свою чергу, позбавлені можливості впливати на зміст рішення.  

Сімейні конфлікти характеризуються підвищем рівнем емоційності. В моїй судовій практиці відомі такі випадки, що представник другої сторони просто доводив відповідача до стану стресу, неадекватності в поведінці, що не відповідає будь-яким правилам етики та закону.  

Отже, під час ведення сімейних справ юристам та адвокатам важливо тримати баланс емоцій.  

На жаль, сторонни конфліктів позбавлені можливості також, демонструвати свої емоції під час судового розгляду справи. Але, медіація працює з емоціями сорін, що є носієм важливої інформації.  

Підтримання балансу емоцій у сторін важливо для формування більш свідомих та конструктивних позицій у сторін по справі, блокування можливості маніпулювати існуючою ситуацією через дитину, зняття високого рівня напруги в інтересах клієнта.  

Медіація забезпечує для сторін неформальну,  комфортну, екологічну та позитивну атмосферу.  

Іноді сімейна медіація здатна зберегти сім’ю між сторонами та відносити їхні сімейно-шлюбні відносини.     В яких випадках сімейна медіація не застосовується? Сімейна медіація застосовується індивідуально до кожного конфлікту.  

Сімейна медіація не застосувується: при наявності зловживання алкогольними напоями, вживання наркотичних засобів, психологічне або фізичне насилля, психічні захворювання.  

Застосування сімейної медіації можливо лише за спільною згодою сторін.  

Сімейна медіація, це майбутнє!  

Я переконана, що хороший та сучасний адвокат, юрист, який може ліквідувати існуючий сімейний конфлікт між сторонами!  

Іноді процедура медіації відбувається і за участю адвокатів.  

Звичайно юристам та адвокатам важливо володіти знаннями про сімейну медіацію, щоб допомогти своєму клієнту максимально позитивно вирішити існуючий сімейний спір.  

Конфлікт не вигідно розглядати з негативної точки зору, він має слугувати причиною для змін та вдосконалення існуючих сімейно-шлюбних відносин.  

Медіація – це тільки шлях до позитивних взаємовідносин сторін сімейного спору.  

За допомогою медіації сторони сімейного спору починають більше розуміти, відчувати один одного.  

Сімейна медіація дає відповідь на запитання: а, що буде далі?  

Після сімейної медіації стосунки у сторін конфлікту можуть тільки покращитися, вони зможуть отримати відповідь на важливі для себе питання, бути автором свого власного життя, брати відповідальність за спільно прийняті рішення.   Сімейна медіація для свідомих та відповідальних людей, які цінують своїх дітей, своє приватне життя та свій особистий час.  

Сімейна медіація відкриває нові можливості обидва споронам конфлікту часто взнають про істинні інтереси другої сторони,  причини конфлікту, мотиви, цілі та інше.  

Саме медіація здатна змінити нашу правову  культуру, свідомість, ставлення та сприйняття сімейних конфліктів та самі взаємовідносини між людьми.

Професійний успіх напряму залежить від особистого!  

Статтю підготувала Олеся Сергієнко сертифікований
коуч по стандартам ICF, ECF (життєвого балансу, взаємовідносин,
професійного розвитку), бізнес-тренер, медіатор, адвокат, директор
і засновник ПП юридичної фірми «Компроміс-Право»

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv