Бажання завжди дізнаватися нове та більше є у кожній дитині. І це чудово, адже саме так вони дізнаються про світ і все. що довкола них. Але є такі питання відповідь на котрі навіть батьків змусить почервоніти, зніяковіти та перевести розмову у інше русло. (*Що ж у цьому випадку робити аби діти не пішли дізнаватися інформацію деінде - читайте у матеріалі.*)

Звідки я з'явився?

Чесність і жодних вигадок про капусту, розв'язані пупки у мами і покупку в магазині діток. Розкажіть правду, але без "дорослих" подробиць. Коли люди дорослі і люблять один одного, вони цілують і обнімають один одного. Вони обмінюються клітинками тіл і у животику мами починає рости дитинка. А вже потім вона народжується. Дещо згодом можна розповісти дитині і про репродуктивні системи хлопців та дівчаток.



pic

Чому у хлопців та дівчаток "там" все по-різному?

Розповідайте без сорому адже природна зацікавленість іншою статтю і відмінностями є нормальною. Адже коли діти стають дорослими ці органи їм потрібні для того аби народити вже своїх дітей. Зрозуміло, що зовсім маленьким (2-3 роки) діткам науковими термінами із назвами органів не варто зловживати, а от вже трохи страшим можна назвати і пеніс з яєчками та піхва й матка. Це абсолютно нормально, адже це офіційна наукова назва і соромитися цього не варто, аби згодом і ваші діти не почали реагувати так, ніби це сороміцькі речі.



pic А я стану одружуся з мамою коли стану дорослим?

Такі питання ставлять? як дівчата так і хлопці до своїх тат і мама відповідно тоді, коли вони починають цікавитися протилежною статтю. М'яко скажіть: "Ні". Поясніть роль та моделі сімей і кожного його члена: хтось тато, хтось мама, бабуся чи дідусь. Він/вона є дитиною і вже стати чоловіком/дружиною мами чи тата вони не зможуть. Адже коли вони підростуть то батьки відповідно постаріють. Але вони все одно будуть любити своїх батьків у будь якому віці. І обов'язково зустрінуть таких як вони, молодих дівчат/хлопців, і будуть закохуватися і жити щасливо вже у своїх сім'ях.

Чому батьки сваряться?

Дитина підсвідомо відчуває свою провину у чварах батьків. відразу відкиньте його/її сумніви та причетність до цього. Різні люди та різні погляди, тому часом коли їхні погляди не співпадають люди можуть сваритися. Але обов'язково дорослі примиряться і все одно люблять дитину, щоб не трапилося.

А чому ця жінка така страшна?

Ух, це страшний сон кожного з батьків, пережити сором після схожої фрази дитини при чужих людях. Поясніть, що всі люди різні - високі та низенькі, товсті та худіші, з різним кольором волосся і т.д. І всім людям образливо чути, якщо їх називають не такими або гіршими. Краще не тицяти пальцем, а тихенько сказати батькам на вушко аби не образити нікого.



pic А кого ви любите більше: мене чи сестричку?

Так було завжди і буде також. Діти будуть сперечатися за першість у батьківській любові, а батьки в свою чергу ставити за приклад ту чи іншу дитину і її успіхи. Варто казати дітям: так, ви різні і наша любов може проявлятися по-різному. Але ми вас любимо однаково сильно і ви нам обоє рівноцінно важливі.



pic Пам'ятайте

- Дитині не потрібно знати більше, аніж вона запитала. Не ускладнюйте.

- Не обманюйте, будьте чесними. Адже правду малюк дізнатися зможе і з інших джерел, а от репутація ваша вже буде "підмочена".

- Не насміхайтеся з дитячих питань, серйозно ставтеся до розпитування дитини.

- Дивіться в корінь. Питання це не завжди просто питання, іноді варто здогадатися - що насправді хоче малюк.

Будьте щасливі!