(*У 2018 День Конституції України, який традиційно відзначають 28 червня, випадає на четвер. Це – одне з "наймолодших" свят в українському календарі, яке з'явилось після прийняття Основного закону країни.*)

28 червня 1996 року Верховна Рада України нарешті, після багатомісячних дебатів, ухвалила Основний Закон нашої країни, який замінив конституцію Української радянської соціалістичної республіки 1978 року. Під час голосування "за" висловилися 315 парламентарів. До слова, Україна стала останньою країною колишнього СРСР, яка прийняла власну Конституцію.

В 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти, якого вважають одним із "батьків" Конституції. 27 червня почався розгляд документа у Верховній Раді, який згодом отримав назву "конституційна ніч". До парламенту особисто приїхав контролювати процес Леонід Кучма.



pic

Депутати працювали над проектом, залишаючись в сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Вони врахували всі зауваження президента, а також підтримали всі спірні статті проекта: про державні символи України, про державну мову, щодо права приватної власності.

Вперше в залі парламенту пролунав затверджений Конституцією гімн. Народні депутати урочисто внесли до зали синьо-жовтий державний прапор.

До речі, оригінал Конституції з підписами тодішніх Президента Леоніда Кучми і Голови Верховної Ради Олександра Мороза широкій публіці продемонстрували вперше лише у 2016 році – до цього часу він постійно зберігався в Центральному архіві вищих органів влади.



pic

Ухвалення Конституції стало найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Конституція 1996 року, з деякими змінами і доповненнями, діє в країні і в даний час. З того часу в Конституцію України зміни вносились 6 разів.

Що цікаво, День Конституції – це єдине державне свято, згадка про яке є в самому тексті Основного закону (стаття 161).

Джерело\

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Найабсурдніші заборони різних країн світу