Алергічна реакція на косметику - цілком логічне і досить поширене явище. Справа в тому, що більшість косметичних засобів, особливо це стосується декоративної косметики, створюються з синтетичних і не самих корисних речовин, які можуть несприятливо впливати на чутливу шкіру.

Тому, якщо після нового тонального крему твоє обличчя пішло червоними плямами, а у твоєї подруги з такою ж баночкою все нормально, варто звернутися до дерматолога. Важливо, також, розуміти, що алергія на косметику може з'являтися не відразу, але з часом. Це означає, що алерген в продукті був не дуже сильним (для твого організму) або якісь зміни відбулися саме в тобі. У будь-якому випадку, це не добре.

Так, одним з найпоширеніших видів алергії на косметику є дратівливий контактний дерматит. Шкіра червоніє, свербить, покривається роздратуванням. Контактний дерматит не є небезпечним і піддається лікуванню дуже швидко, але така проблема значно псує настрій і зовнішній вигляд.

Ще один варіант алергії - косметичний акне. Тут на шкірі, у великій кількості, проявляється червоний висип. Найважчий і найнебезпечніший варіант алергічної реакції є алергічний контактний дерматит. Тут "збираються" всі симптоми з перших двох видів, які завершуються опухлим обличчям. Грубо кажучи, від неякісної косметики можна почервоніти, покритися прищами і знатно опухнути.

Крок 1: Перевір косметику

Перше, що варто перевірити на алергічні компоненти - тіні для очей. Є один цікавий, але дієвий спосіб це зробити. Нанеси тіні для очей на внутрішню сторону передпліччя. Нанеси вранці, а змий за допомогою міцелярної води ввечері. Справа в тому, що шкіра в цьому місці по чутливості прирівнюється до шкіри навколо очей тому перевірити наявність реакції таким чином можна легко і безпечно для обличчя.

Другою за небезпекою є туш для вій. Вона знаходиться найближче до очей і дуже часто складається з шкідливих речовин. Звертай увагу на етикетки (хоча їм теж не можна вірити). Якщо написано "схвалено офтальмологами", то надія на безпеку є.

Остерігайся "суперстійкої" косметики, якщо ти алергік. У такої косметики майже немає безпечних речовин, на жаль, це факт.

На що може бути алергія?

У декоративної косметики існує ряд компонентів, які можуть викликати якщо не алергію, то будь-які інші неприємні наслідки. Тому, їх варто побоюватися всім. Так, головними небезпечними компонентами декоративної косметики є аромати, синтетичні добавки і свинець. Але у кожної одиниці декоративки свої складові.

Губна помада



pic

Варто розуміти, що майже у кожного відомого бренду в складі губної помади знаходиться свинець. Він не сильно небезпечний (особливо в помаді), але теж може викликати неприємні наслідки.

До алергічних речовин в губній помаді відносяться:

× Кармін (Carmine). Можна знайти в помаді червоно-рожевих тонів. Дуже сильний алерген.

× Ланолін (Lanolin). Використовується для «зволожуючого» ефекту. Може викликати алергічні реакції і порушувати травний процес.

× Вазелін (Petrolatum). Вазелін провокує алергічні реакції і сушить губи, як в замкнутому колі, примушуючи наносити додаткові шари помади.

Туш для вій і олівець для очей

У такій косметиці для макіяжу очей, як тіні для повік, олівці для очей і туш для вій у великій кількості знаходяться шкідливі речовини. Саме вони дозволяють дарувати тіням довге життя, а олівець зробити м'яким.

Запиши ці компоненти: × ПЕГ-6 сорбітанстеарат (PEG-6 Sorbitan Stearate) - створює олівцям для очей м'яку текстуру. Може викликати алергію, свербіж шкіри і печіння.

× Силікон (Silica) - абсорбує засіб, який не дає косметиці тверднути. Може викликати алергію і інтоксикацію.

× Метилпарабен (Methylparaben) - консервант. Провокатор алергії, подразнення шкіри навколо очей.

× Пропілпарабен (Propylparaben) - поширений консервант і добавка в парфум. Може ініціювати алергічну реакцію, порушення гормонального статусу.

× Діоксид Титана (Titanium Dioxide) - забарвлює пігмент, який здатний поглинати ультрафіолет. Може викликати ракові пухлини, алергічні реакції, подразнення шкірних покривів, очей, легенів. Використовується в косметиці з SPF і тінях для очей. Окремі виробники перевищують граничний рівень вмісту, що і збуджує негативні реакції.

× Алюмінієвий порошок (Aluminum Powder) - пігмент, який дає колір. Може негативно впливати на репродуктивну і нервову систему, викликати алергічну реакцію.

Тіні для вій



pic

В тінях для повік існує велика кількість засобів, які дуже аллергічні і небезпечні. До найпоширеніших можна віднести деякі:

× Каолін (Kaolin) - важливо помітити на перед, що каолін зустрічається всюди. Каолін є і в туші для вій, і в помаді, і в скрабах для пілінгу. Він дуже активний алерген.

× Ацетат токоферолу (Tocopheryl Acetate) - антиоксидантний засіб, застосовується для зволоження шкірних покривів. У невеликих кількостях він безпечний, але в великих здатний викликати роздратування, лущення і печіння шкіри, а також алергічну реакцію.

×Оксид цинку (Zinc Oxide) - пігмент для тіней, а також своєрідний SPF. Алерген, який викликає печіння і подразнення шкірних покривів і очей.

Тональні засоби



pic

У тональних кремах, пудрах і консиллері знаходяться приблизно одні й ті ж речовини. Їх вплив на шкіру є найбільш високим з тієї простої причини, що вони покривають більшу поверхню обличчя.

Зверни увагу на такі компоненти, як:

× Рідкий ланолін (Lanolin Oil). Це зволожуючий і безпечний засіб, але тільки тоді коли видобутий природним способом. Але найчастіше в косметиці знаходиться ланолін, який містить пестициди, а це негативно позначається на шкірі.

× Мінеральне масло (Mineral Oil). Це масло всього лише результат переробки нафтопродуктів. У малих кількостях мінеральне масло може надавати сприятливий вплив на шкіру, однак підвищений вміст цієї речовини в косметичних засобах може привести до закупорки порів. Знаходиться у всіх засобах і в дуже великих кількостях. Досить небезпечний і може викликати роздратування.

× Тальк (Talc). За своєю природою натуральний і безпечний компонент, але має властивість дратувати легені.

× Токоферолу ацетат (Tocopheryl Acetate). Антиоксидант, використовується для зволоження шкіри. У маленьких дозах він нешкідливий, але в більших може викликати роздратування, лущення та свербіж шкірних покривів, а також алергію. Широко використовується в косметичних засобах.

× Пропіленгліколь (Propylene Glycol) Використовується в якості ароматизатора і зволожувача, засіб для регуляції в'язкості складу. Він може стати причиною подразнення шкіри і очей.

× Тімеросал (Thimerosal). Викликає алергічні реакції, може дати подразнення на шкірі, іноді негативно позначається на нервовій системі, а, також, може викликати рак. Досить токсична.

× Бензофенон-з (benzophenone - 3) Використовується для захисту шкіри від прямих сонячних променів. Може викликати алергію і роздратування шкіри.

Запобіжні заходи

Також, варто пам'ятати, що не так небезпечні інгредієнти в косметиці, як наше використання. Якщо помада для губ полежала на підлозі або в відкритому вигляді, то її варто обробити антисептиком. Така ж справа і з іншими косметичними засобами. Особливо з кистями для макіяжу. У них можуть завестися кліщі і інші хвороботворні організми, тому ми чистимо кисті раз в тиждень і робимо їм ванночку з антисептика.

Крім того, варто дотримуватися правил і термінів зберігання косметики:

• Суху косметику можна зберігати близько 3 років;

• Кремову косметику можна зберігати максимум 1 рік;

• Туш і тональний крем можна використовувати не довше 3-6 місяців;

• Губна помада може застосовуватися близько 1 року, а блиск - близько 6 місяців;

• Натуральну косметику можна використовувати більше 3 місяців.

ДЖЕРЕЛО


А якою косметикою користуєшся ти? Фотографуй перевірені засоби та пиши відгуки на них у наших соцмережах та вигравай подарунки!

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

8 речей, які роблять жінку привабливою в очах чоловіка

Які елементи макіяжу подобаються чоловікам?

#FollowMe: 10 інстаграм-аккаунтів, які надихають