Літо – найкращий сезон для схуднення. Якщо вам досі не вдалося позбутися зайвих кілограмів, то кращого моменту не підібрати.

Що їсти

Напевно ви помічали: чим вища температура повітря, тим нижче апетит. Це не індивідуальна особливість вашого організму, а нормальна людська фізіологія. Коли жарко, у нас сповільнюється теплообмін із зовнішнім середовищем, і щоб знизити внутрішню температуру тіла та уникнути теплового удару, організм сповільнює роботу всіх систем, зокрема травлення. Ферментів виділяється мало, тому і апетит нижче. Крім того, на сонці виробляється серотонін, так званий «гормон задоволення», і організм активно його запасає, не витрачаючи цінні сили на їжу. І цим треба користуватися.

Складіть меню з максимально легких продуктів, які не навантажують систему травлення і в той же час забезпечать вас максимумом енергії. Це, насамперед, зелень, свіжі овочі і фрукти. Благо, їх сезон вже почався і вибір величезний. Сироїдіння омолоджує і чудово очищає організм, забезпечуючи дуже швидке схуднення. Але в першу чергу, це вітамінний резерв на рік, здоров'я та краса – від свіжих рослинних продуктів шкіра розгладжується, стає шовковистою, волосся сяє, а тіло стрункішає.

Якщо не подобаються сирі овочі, готуйте на грилі, запікайте і їжте зі свіжою зеленню та ложечкою оливкової або лляної олії. Але майте на увазі, що вітамінів в більшості овочів після термічної обробки набагато менше, а калорійність їх зростає як мінімум вдвічі.

Починайте ранок з двох склянок теплої води, це чудово «запускає» шлунок. А потім робіть зелені смузі: просто кидайте в блендер різну зелень (петрушку, кріп, стебла селери, руколу тощо), додайте столову ложку льону або вівсяних висівок та снідайте. По шкалі корисності зелень – найкраще, що ми можемо запропонувати організму. Разом з висівками вона прекрасно почистить і «освіжить» організм, виведе «сміття» і зайву воду, наситить і, знову ж таки, позбавить від зайвої ваги.

М'ясо, хоча б на літо, краще максимально замінити легкими рибними стравами. Зрозуміло, не смаженими, а паровими, відварними та запеченими. Якщо ви без м'яса жити не можете, їжте курку або індичку (грудинку, філе), пісну яловичину. Рибні та м'ясні страви обов'язково доповнюйте свіжою зеленню і овочами.

Як правило, влітку жирної їжі не хочеться, але жири організму необхідні. Заправляйте салати оливковою або лляною олією, вони корисні.

Вчимося пити

Літо – найкращий час не тільки для того, щоб навчитися правильно їсти, а й пити. На жаль, більшість з нас пити не вміє і робить це виключно «коли хочеться». А «хочеться», насправді, настає тоді, коли організм зневоднений і кричить про допомогу. Це серйозна помилка: мало того, що нестача води шкідлива для здоров'я загалом, це ще й серйозно гальмує процес схуднення.

Щоб запустити процес переробки жирів, нам потрібна вода, оскільки тільки насичені водою клітини можуть розчиняти ліпіди. Вода також необхідна для нормальної роботи шлунка, хорошого метаболізму, виведення харчового сміття. При інтенсивному схуднення шкіра часто обвисає, і вирішити цю проблему можна, лише споживаючи достатньо води.

До речі, відчуття голоду і спраги дуже схожі. Відчуваючи нестачу вологи, організм посилає сигнали, які ми часто приймаємо за сигнали голоду. У підсумку їмо, а непотрібні калорії відкладаються на животі і стегнах. Тому перед тим, як в черговий раз перекусити, випийте води.

Існує безліч рекомендацій і формули щодо обчислення найкращого обсягу води, але ви не прогадаєте, якщо просто будете випивати влітку близько трьох літрів (в дні тренувань до чотирьох), а в інші сезони – 2,5. Причому це тільки чиста вода: соки, чай, кава у ці обсяги не входять. Багато пити не можна тільки людям із захворюваннями, при яких об'єм рідини в організмі повинен бути обмеженим (наприклад, гіпотиреоз, серцеві патології).

Щоб випивати в день достатньо води, завжди носіть з собою пляшку і пийте з неї маленькими ковтками. Незабаром самі не помітите, як звикнете вживати достатню кількість рідини. Якщо хочеться перекусити, випийте одну або дві склянки. Вранці, натщесерце дві склянки. Перед прийомом їжі (як мінімум за 15– 20 хвилин) теж дві склянки. Під час та після їжі воду, як і будь-яку іншу рідину, пити не можна. Це серйозно шкодить травленню і побічно веде до відкладення жиру.

Також пийте влітку зелений або трав'яний чай, свіжі овочеві соки (фрукти краще споживати цілком, з клітковиною). Можна вживати смачну воду на лимоні і м'яті. Замість лимона підійде грейпфрут або апельсин.

Солодка газована вода – це табу. Консерванти, барвники не тільки знищують імунітет і провокують ряд захворювань, але й сприяють ожирінню. Причому газовані напої без цукру навіть небезпечніші, ніж з цукром: при їх виробництві використовуються дуже шкідливі цукрозамінники. Остерігайтеся газованої води з вітаміном с: у поєднанні з консервантом бензоат натрію (Е211) це потужний канцероген.

Пийте воду та інші напої охолоджені до трохи нижче за кімнатну температуру, але не холодними: у спеку легко застудитися і «підхопити» ангіну.

Як тренуватися

Літо – прекрасний час для тих, хто ненавидить тренування в спортзалі. Варіантів приємної фізичної активності на свіжому повітрі – море. Це і пробіжки, плавання, бадмінтон, теніс, йога на природі. Але не поспішайте: у спорту літа свої правила!

Коли жарко, ми піддаємося впливу високих температур. При фізичних навантаженнях температура тіла збільшується ще більше. У результаті може наступити гіпертермія, порушення процесу терморегуляції. Її симптоми: зупинка потовиділення, гаряча суха шкіра, тахікардія, затьмарення свідомості, слабкість. У зоні особливого ризику – люди, вага яких на 10 кілограм (і більше) вище норми. Причому гіпертермія може стати не тільки результатом активності на вулиці, але і в спортзалі.

Найбільшу небезпеку гіпертермія представляє при серцево-судинних захворюваннях. Тим більше, що вони не можуть адекватно контролювати свій стан. У спекотну погоду потік крові до шкіри збільшується в два-три рази, а у людей із серцевою недостатністю цей процес загальмований, вони можуть не відчувати перегрів, і, відповідно, вчасно зупинитися. Тому їм краще або зовсім утриматися від силових тренувань (як в залі, так і на вулиці), або проводити їх у максимально легкому режимі. Зокрема, виключити важкі енерговитратні вправи, такі як станова тяга, присідання з вагою, жим ногами. Навіть здоровим людям слід бути вкрай обережними влітку з силовими тренуваннями.

Найкраща альтернатива – вправи з пліометрики або кроссфіту. Вони, до речі, чудово підходять для бажаючих схуднути. Так, пліометріка – стрибкова гімнастика, нині надзвичайно популярна в Голлівуді. Чудово розганяє метаболізм, підвищує витривалість, швидкість і м'язову силу. Що таке кроссфіт, напевно, всі знають: інтервальні тренування, що включають різні вправи з різних типів тренувань (атлетики, гімнастики, тієї ж пліометрики тощо), спрямовані на розвиток різноманітних фізичних якостей. Про ці та інші тренування ми будемо говорити в окремих статтях. Максимально жироспалюючим ефектом володіють також звичайні кругові та інтервальні тренування. Щоб не було перегріву, намагайтеся займатися в ранкові або вечірні години: до 10 ранку і з 20.00 вечора. Особливо це стосується пробіжок і тренувань на свіжому повітрі. Якщо ви працюєте в залі, уникайте місць, де з кондиціонера б'є струмінь холодного повітря: це загрожує застудою, «прострілом», кон'юнктивітом та іншими неприємними наслідками.

Оскільки апетит улітку нижче, при занятті спортом створюється негативний калорітичний баланс – калорій витрачається більше, ніж споживається. А, значить, ви швидко отримаєте найкращу форму, чого вам і бажаю! Крім того, придбані влітку звички: правильна їжа, пиття і регулярні заняття спортом допоможуть зберегти красу і здоров'я в будь-який сезон.

Тетяна Годард - фітнес-тренер, дієтолог. психолог


♥А яких правил дотримуєшся ти? Чи прагнеш схуднути до літа?

Пиши нам у соцмережах ♥

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ Інстаграм

Читай також:

Чим краще втамовувати голод, аби не набирати зайвих кілограмів

Корисна заміна цукеркам: курага з сирною начинкою

8 речей, які роблять жінку привабливою в очах чоловіка