"Це не тільки Ваш головний біль, це головний біль цілої України. (*Те, що зробили з історичними містами - це катастрофа*). Тому, що багато хто не розуміє, що таке історична спадщина, - переконує Лідія Горницька, начальник архітектурнореставраційної майстерні інститут "Укрзахідпроектреставрація". Вона одна з тих, хто займається виготовленням історико-архітектурного плану нашого міста. На нього з міській скарбниці витратять близько (*півмільйона гривень*). Про те, коли він буде готовий, що стоїть на заваді виготовлення і що включатиме сьогодні говорили на робочій нараді у міській раді.

Цей історико-архітектурний план включатиме усі пам'ятки міста - від парків та природних об'єктів до храмів та житлових будівель. Тобто, усе, що має цінність для історії та архітектуру. Такий перелік культурних "родзинок" - обов'язкова складова вже масштабнішого генерального плану міста. Натомість сам генеральний план міста - це важливий інструмент у боротьбі з незаконними забудовами.



pic

Якщо ж місто не має історико-архітектурного плану, у нього відбирають статус історичного. Тож нині Рівне - це єдиний обласний центр в Україні, над яким нависла така загроза.

3 національні памятки та 14 місцевого значення - таку кількість цінних об'єктів у Рівному виявили екcперти. Серед них - Церква Успіння Пресвятої Богородиці та її дзвіниця, що знаходяться на вулиці Шевченка, колись гімназія, а нині - музей на вулиці Драгоманова, житлові будинки на Петлюри, драмтеатр, церква Святої Трійці на Басівкутівській, приміщення Органного залу... Під час роботи над створенням плану виявили ще 54 нових пам'ятки, - розповідає Лідія Горницька. Місто стрімко росте, і якщо на початку 19 століття Рівне розляглося на 252 гектари, то нині його масштаб - 5800, - розповідають фахівці.



pic

Втім створення історико-архітектурного плану - це питання на межі культури, землі, екології і не тільки. Тому на робочій нараді вирішили створити спеціальну комісію. Вона ж і врегульовуватиме всі спірні питання. До неї увійдуть начальники декількох управлінь (культури, комунального та інших), а також охочі активісти, діячі культури та необхідні фахівці. Спеціалісти "Укрзахідпроектреставрації" пообіцяли, що історико-архітектурний план Рівного буде готовий у першій половині вересня. Нині ж установі ще навіть не виплатили аванс.

pic

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv