(*23 травня в народі відзначається День Святого апостола Симона Зілота, в народі "Симонове зело" ("Симонове зило").*)

Святий апостол Симон Зилот походив з Кани Галілейської і був сином святого Обручника Йосифа, по плоті братом Господа, а також одним з дванадцяти апостолів.

Перше чудо, яке звершив Спаситель – перетворення води у вино – відбулося в домі Симона: під час весільного бенкету для гостей не вистачило вина. Тоді Господь за проханням Пресвятої Богоматері перетворив воду у вино.

Вражений чудом, Симон всім серцем і душею увірував у Господа Ісуса як обіцяного Месію і, залишивши все, пішов за Ним. Симон отримав найменування "зилота", тобто ревнителя.

У цей день жінки йдуть до лісу збирати зілля, яке, вважається, отримує від Симона цілющу силу лікувати будь-які хвороби.

Рвати таке зілля потрібно було так: підійшовши до рослини, стати до схід сонця, перехреститися з молитвою, повернутися на захід і вирвати рослину зі словами:

"Мати Божа ходила,

Зілля родила,

Відром поливала -

Нам на поміч давала!"

Вірили, що Симон Зилот - це Миколин батько. Тому приказували ще так:

"Миколин батько велів,

Щоб ти, зілля, було лікарством

Од всякої хвороби!"

Коли рвали траву, то примовляли:

"Травка-травиця, красна дівиця,

Не я тебе садила, не я й поливала:

Господь тебе садив,

Господь і поливав -

Всякому християнину на поміч давав!"

Як рвали зілля, примовляли ще таке:

"Пресвятая Діва Марія ходила по Святій горі,

Зіллячко копала, Симона Золота споминала -

Стань на помочі нам!"

Окрім трав, рвали ще й коріння рослин. Опісля засушували і вживали від різних хвороб: робили ванни, настої для пиття, давали жувати корінь і листя.

Після того, як нарвали усілякого зіллячка, баби й молодиці йшли святкувати. Був ще звичай бити тарілки, щоб порожніми додому не нести!

На Полтавщині жінки, котрі зналися на травах, на Симона збирали зілля голими: "як нарвеш в одежі - не буде помагати від всякої хвороби". Кожна молодиця, коли нахилялася рвати зілля, приспівувала:

"Святий Авраам на це зілля орав,

А Бог садив, а Спас родив,

Мати Божа поливала

І на поміч це зілля давала."

Крім цього, жінки шепотіли щось тайно про себе, але того ніхто не знає. Копати обов'язково було потрібно до сходу сонця, поки роса опаде на зіллі: інакше вже не поможе зело од усякої хвороби.