У зв'язку з виявленням випадку сказу на Дубенщині, в Дубенській райдержадміністрації під керівництвом першого заступника голови РДА Володимира Іщука проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

На засіданні комісії заслухано інформацію начальника Дубенської районної державної лікарні ветеринарної медицини про те, що в с. Довге поле Семидубської сільської ради червона лисиця покусала домашніх курей. Господар лисицю вбив. Після відбору патматеріалу спеціалістами Управління Держпродспоживслужби підтверджено захворювання на сказ.

Рішенням комісії від 21.03.2017 року в селі Довге поле введено карантин на 60 діб.

До зняття карантинних обмежень на неблагополучній на сказ території та загрозливій зоні забороняється: проведення заходів із залученням тварин, вивезення за межі вказаних вище зон собак, котів і диких тварин.

Фахівці ветеринарної служби здійснюватимуть щоденний подвірний обхід та проводитимуть щеплення від сказу для котів і собак.

Як можна заразитися на сказ?

Вірус сказу виділяється у хворих тварин зі слиною. Людина може заразитися не лише внаслідок укусу твариною, але й при потраплянні слини на шкіру чи слизову оболонку. Зараження відбувається і через предмети, змочені слиною хворих тварин. Треба знати, що вірус сказу виділяється зі слиною тварин і за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання. Слина у зараженої сказом тварини містить в собі вірус за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тому можна заразитися від нібито зовсім здорової тварини.

Як перебігає сказ у диких тварин?

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з`являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, на подвір`ях громадян, нападають на людей та тварин. У пізній стадії захворювання, коли розвиваються паралічі, лисиці ледве рухаються і їх легко спіймати навіть дітям. Про такі випадки треба терміново повідомляти лікаря ветеринарної служби.

Що треба робити, коли покусала тварина?

При покусах домашніми тваринами необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу, так як за твариною буде встановлене спостереження спеціалістами ветеринарної медицини. Собак та котів, які нанесли укуси та інші пошкодження, не вбивати, а доставляти їх для ветеринарного нагляду в найближчу установу ветмедицини. При укусах чи ослиненні дикими тваринами, невідомими домашніми тваринами, а також гризунами необхідно терміново звернутися в найближчий лікувальний заклад за наданням антирабічної допомоги. При виявленні трупів диких тварин – не знімати з них шкіру, а терміново повідомити працівника ветеринарної медицини.

Як запобігти захворюванню на сказ?

У кожному випадку укусів та інших пошкоджень, заподіяних тваринами, ретельно промити рани струменем води з милом, накласти асептичну пов`язку та негайно звернутись до лікаря. Тільки щеплення захистять від захворювання на сказ! Якщо ж людина захворіє, врятувати її неможливо!

Що необхідно знати, коли призначені щеплення проти сказу?

Суворо дотримуватися режиму, що його встановлює лікар. Не переривати курс щеплень, не пропускати їх. Рекомендується не перевтомлюватися, уникати переохолодження та перегрівання організму. Під час щеплень категорично забороняється вживати будь-які алкогольні напої.

ДОВІДКА: На сказ хворіють всі теплокровні тварини, але найбільш чутливими є лисиці, вовки, хом’яки, коти, собаки, борсуки, кажани, велика рогата худоба. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, що виділяють вірус головним чином зі слиною. В природі резервуаром вірусу сказу є червона лисиця та єнотовидна собака. Ці тварини хворіють на сказ частіше і тому контакт з ними є особливо небезпечним.

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я сказ входить в п’ятірку інфекційних захворювань спільних для людей і тварин, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.