Історію Великої Волині, а також тих людей, які цю історію збирали та зберігали - сьогодні презентували у Рівному. Під обкладинкою нової книги, подружжя науковців Прищеп помістили багаторічні дослідження - свої та колег-краєзнавців. Останні назвали презентоване видання першим, в якому зібрана історія краєзнавчої справи сучасних Волині, Рівненщини та Житомирщини.

Подружжя істориків Олени та Богдана Прищеп над книгою працювали вісім років. Матеріали ж збирали понад два десятиліття. Кажуть, на трьохсот сторінках спробували помістити історію волинського краєзнавства. Та краєзнавчим поглядом подивитися - як змінювалася територія Великої Волині впродовж століть.

В посібнику про краєзнавство, окремий розділ присвячений археологам. Тут чимало світлин з експедицій. А також експонатів, що з-під землі перемістилися в колекції сучасних музеїв Рівне нщини, Житомирщини та Волині. А також те, що можна побачити лише у приватних колекціях.

Одними з перших авторів привітали фахівці краєзнавчого музею. Історик Тетяна Пономарьова називає презентоване видання - першою книгою для краєзнавців і про них. Хоча, каже, читати її варто не лише фахівцям.

"Історичне краєзнавство Волині" - з'явилося коштом авторів і накладом у тисячу примірників. Однак, зізнаються і науковці, і їхні колеги, матеріалів назбиралося не на одну книгу. Залишилося зібрати все до купи, а головне, знайти гроші, аби їх видати.