Оновити тролейбусний парк Рівного обіцяють і по-трохи намагаються останні кілька років. Та лише у 2016 у місто приїхало чуло техніки - тролейбус з двигуном. Не встигли натішитись і накритикуватись, як заговорили про дуобуси удосконалені.

Обіцяне багато років чудо техніки - дуобус - з'явився на вулицях Рівного у грудні 2016-го. Спершу новинка викликала чимало зацікавленості - воно й не дивно, бо ж говорили про ймовірність придбання тролейбусу з двигуном не один рік.

А за тим і шквал критики: надто вже часто гібрид ламався і доїжджав у ДЕПО не сам. Тому якість витвору поставили під питання і нещадно "громили" "новоприбулого"

Після й взагалі заговорили: покупка аж надто дорога, а тому - не така вже й потрібна Рівному. Мовляв, скільки ж можна було звичайних тролейбусів купити!

Та міські чиновники усе те проковтнули і... вирішили докупити іще гібридів. От тільки дещо удосконалених.

- Цього року хочемо закупити ще 6, але вже не дизель-генераторів, а на літієво-титанових акумуляторах, - каже начальник Рівне нського міського управлння транспорту і зв'язку Віталій Миронюк. - Дуобус, який ми маємо, потребує ще дизельного пального, він за зміну використовує до 60 літрів, це 1200 гривень додаткових витрат. Літієво-титанові акумулятори мають можливість накопичувати енергію при русі по електричних лініях. І тому використавши енергію на бездротовій ділянці, він сам під заряджається на лініях. По економіці він в два рази вигідніший.

Розробили такі акумулятора на відомій фірмі "Toshiba". До того ж, додає пан Миронюк, гарантійний термін служби такого акумулятора 10 років, що теж досить підкупає.

За словами Віталія Миронюка, без ліній такий гібрид може проїхати 15 кілометрів. Та й по ціні вигідний, і в обслуговуванні. Навіть вже на презентації побували. Та й взагалі, каже, тролейбус сподобався.

- Ми були в Гродно у Білорусії, дивилися презентацію такого типу тролейбусів. Це місто має 360 тисяч населення, і, так само як і Рівне , віддалені мікрорайони й нестачу коштів на будівництво дротових мереж, тому для нас це було цікаво, - каже головний транспортник Рівного. - Ці тролейбуси називають транспортом 21 сторіччя. Він зручний, екологічно чистий.

А поки у місті мріють і собі провести подібну презентацію, вже розмірковують над ймовірними маршрутами, куди б пустити дуобуси. Та їх спершу треба купити, а це вже тендерні процедури.