Через загибель свиней від вірусу африканської чуми на фермі у селі Дядьковичі, у зоні нагляду опинився Рівненський район, а також частина Дубенського та Млинівського районів.

Нагадаємо, у результаті розслідування встановлено, що на територію господарства був завезений та розтушований застрелений дикий кабан. Тварина могла бути носієм вірусу АЧС.

Тож у цих зонах на період карантину припинена торгівля свинями та продукцією з них.

Заборонено переміщення живих тварин з особистих господарств Рівне нського району. На фермах і приватних подвір’ях жителів необхідно провести дератизацію, що включатиме винищення гризунів – розповсюджувачів інфекційних хвороб.

А до 1 березня у цих трьох районах проведуть облік усього поголів’я свиней – як в мисливських угіддях, так і господарствах.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні обласної протиепізоотичної комісії під керівництвом першого заступника голови ОДА Юрія Приварського.

"Останнім часом на Рівне нщині , як і загалом по Україні почастішали випадки захворювання на АЧС. Як бачимо, основним джерелом занесення збудника АЧС є дикі свині. Тому маємо з усією відповідальністю посилити біологічну безпеку по всій території області, аби не було нових спалахів інфекції", - наголосив Юрій Приварський.

Тому посилять біологічні заходи і контроль за реалізацією свиней і утриманням свиней по всій Рівне нській області.

Так, на Рівне нщині нараховується понад 70 свиногосподарств, де утримується більше 35 тисяч тварин. Для їх керівників на засіданні озвучили вимоги щодо утримання свиней.

"Свиноферми мають бути повністю загороджені. Власники повинні встановити санпропускники з душовими та переодягальнями, спецодягом та взуттям для персоналу. Також має бути централізоване прання і дезінфекція одягу. Окрема увага відгодівлі свиней – корми повинні бути термічно обробленими, заборонена годівля харчовими відходами", - озвучив вимоги керівник ГУ Держпродспоживслужби в Рівне нській області Володимир Лазарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через африканську чуму біля Рівного спалять 150 свиней

«Якщо власники свиноферм не посилять профілактику, ми розглянемо питання про припинення діяльності таких господарств», - наголосив Юрій Приварський, - Адже це заходи не тільки біологічної, а і продовольчої безпеки жителів області».

Також Юрій Приварський доручив керівникам РДА активізувати роботу усіх служб для протидії новим спалахам АЧС. У районах мають бути резервні кошти на ветеринарні пости, дизбар’єри, паливно-мастильні матеріали. В свою чергу лісівники області обстежуватимуть угіддя, аби завчасно виявляти хворих та мертвих тварин. А в зоні нагляду Рівне нського району проведуть депопуляцію дикого кабана. Усіх добутих тварин спалюватимуть.

pic