Нездорові діти замерзають в інтернаті? На Рівненщині у Ясениницькому навчально-реабілітаційному центрі обласної ради зафіксували температуру у приміщеннях 12-13 градусів при нормі у 18-22. Директор пояснює: подбав про економію газу.

У Ясениницькому навчально-реабілітаційний центрі Рівне нської обласної ради виховуються діти, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку. На початку тижня область сколихнула шокуюча новина: температура у кімнатах, де перебувають діти не перевищувала 12-13 градусів Цельсія.

З'ясовувала ситуацію робоча група ОДА, яка вчора, 15 лютого, виїжджала на місце.



pic

- Температурний режим у 12-13 градусів Цельсія у деяких приміщеннях насправді був зафіксований. Але жодних суб'єктивних чи об'єктивних причин для цього немає. Заклад працює на газовій та електричній котельні. Фактично вночі тепло подавалось за допомогою електрики в повному обсязі, а з 9 до 14 години подача тепла припинялась. Лімітів газу цілком вистачало, - зазначив начальник Рівне нського обласного управління освіти і науки Григорій Таргонський. - Жодних вказівок щодо економії коштів зі сторони управління освіти не було.

За словами Григорія Таргонського, дотримання температурного режиму у закладі - одна з вимог, прописаних посадових обовязках керівника. Оскільки температурний режим не був дотриманий, то є підстави для винесення дисциплінарного покарання. Зазначає, що це і буде зроблено - керівнику винесуть догану.

- Пояснювальна записка написана. І ми приймемо рішення. Із 2012 року, поки я працюю керівником управління освіти, жодних скарг на директора закладу не було, тому, швидше за все, ми приймемо саме таке рішення, - зазначив Григорій Таргонський.

Від учора, 15 лютого, температурний режим, а це за нормами 18-22 градусів Цельсія, у приміщеннях Ясениницького інтернату відновлений. У закладі зараз перебуває 38 вихованців. Це діти з вадами здоров'я, які перебувають у закладі цілодобово. Працює у закладі 76 працівників, 26 з них - педагогічний колектив,40 учбово-допоміжний персонал.

Керівник закладу Степан Копера свою провину визнає, каже він фактично - найстаріший директор в Україні, працює 34 рік на цій посаді:



pic

- Я як директор можу приймати рішення, і я його прийняв. Коли я побачив, що перепалено коштів у січні, а ще ж зима, то прийняв таке директорське рішення, щоби зекономити на газі і вберегти кошти. Мене підкупило те, що діти встають і йдуть на заняття, прогулянки, вони рухаються, відповідно одягнуті. Тому зробив таку дурницю, що взяв і відключав. А мені треба було палити скільки влізло, але хочеться подумати і за себе, і за державу, і за ліміти, які були виділені. А треба було думати за дітей, не звертати увагу ні на що. Але так в житті не виходить... Були всякі нарікання, ми робили заміри в групах: якщо до 9 годин є 18 температура, то після трошки понижується 16-17. Чекали двох годин і включали, вона піднімається. Отак як з поплавком грали тим температурним режимом. Досі нічого такого не було. Така ситуація була тільки у лютому і все. Але при цьому за весь час жодна дитина у нас на грип чи ГРВІ не захворіла.

Після ситуації у Ясениничах, контролюють температурний режим у всіх закладах.

На завтра запрошують керівників інших інтернатних закладів - 19 штук - аби провести іще раз розмову про дотримання температурного режиму у закладах.

На головному фото директор закладу Степан Копера з вихованцями. Фото з сайту центру