За результатами епізоотичного розслідування ветеринари встановили, що вірус АЧС у село Поліське на Березнівщині занесено з лісу.

Тож в угіддях навколо населеного пункту проведуть депопуляцію диких свиней.

Таке рішення прийняли на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рівне нській ОДА. "З 2015 року на Рівне нщині зафіксовано 7 спалахів захворювання у 5 районах області. Тому потрібно посилити заходи біобезпеки. Адже питання профілактики вірусних захворювань серед тварин розглядається як питання економічної та продовольчої безпеки не тільки нашого краю, але країни в цілому", - звернувся заступник голови Рівне нської ОДА Ігор Тимошенко до присутніх.

За словами лісівників, загалом за мисливський сезон 2016-2017 років з прилеглих до села Поліського лісових угіддях добуто більше півсотні свиней. З них відібрані проби, які здані до ветеринарних лабораторій. У результаті дослідів захворювання не виявлено.

Тому, ймовірно, хворий дикий кабан потрапив з інших територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де на Рівне нщині утримується підвищений рівень захворюваності на грип?

Тож лісівники проведуть депопуляцію диких свиней у лісі не тільки навколо Поліського, а й в цілому районі. Відстрілювати тварин будуть і в угіддях Корецького, Гощанського, Костопільського та Рівне нського районів. Депопуляцію проводитимуть не тільки під час карантину, а й мисливського сезону 2017-2018 років.

За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Рівне нській області Володимира Лазарчука, у селі Поліське продовжують роботу над ліквідацією спалаху вірусу.

Так, ветеринари обійшли майже 350 індивідуальних господарств, вилучили 20 голів свиней. Провели дезінфекцію приміщень у близько півсотні дворів, заборонили торгувати свининою.

На виїзді з населеного пункту працюють три ветеринарно-поліцейські пости.

За результатами засідання Ігор Тимошенко дав доручення керівникам районів посилити контроль та не допустити поширення захворювання на інші території.

Необхідно вилучити свиней в осередку захворювання та виплатити компенсації за них господарям. Також потрібно посилити нагляд за переміщенням тварин, провести перепис усього поголів’я, роботу свиноферм перевести у «закритий» режим. Керівники районів повинні зарезервувати необхідні засоби, які використовуються для ліквідації спалахів захворювання.

Інформує прес-служба Рівне нської ОДА.

pic



pic