Доволі розповсюдженим залишається той факт, що про людей із синдромом аутизм ми знаємо мало. Нерідко наше уявлення складається із кінострічок, котрі змальовують їхні долі або наша думка формується із міфів та стереотипів. Хто вони "люди дощу", люди із надзвичайним інтелектом - руйнуємо стереотипи далі у матеріалі.

Всі аутисти генії

Феноменальна пам'ять, надзвичайне вміння рахувати про себе, уважність - голлівудські фільми саме таку картину змальовують, коли знайомлять глядачів із синдромом аутизм. Незважаючи на те, що у багатьох геніїв минулих часів Альберта Ейнштейна, Ісаака Ньютона, Ніколи Тесли нинішні вчені підозрюють синдром Аспергера, доречно, що твердження про всіх аутистів - геніїв недоречне. Достеменно відомо, що серед людей із синдромом або аутичним спектром є ті, котрі мислять інакше - картинками, схемами. Це дозволяє їм дивитися на речі під іншим кутом.



pic

Все аутисти гарні в математиці

Не можна ствердно про це говорити, проте чимало випадків саме цей факт і підтверджує. Крім того, вони з легкістю запам'ятовують будь-які числові поєднання. Проте є факт інший - цифри своєю складністю можуть просто "впасти" в око та розум, ніби вони самі встрибують їм в голову - кажуть самі люди із синдромом. Та і все таки більшість лікарів переконані - все залежить від типу мислення.



pic

Дитина може раптово захворіти на аутизм, а потім вилікуватися

Щоб не показували кінострічки - неможливо раптово "стати" аутистом в 6, 12 або 30 років. Про природу захворювання і причини того, чому деякі люди перебувають в спектрі, досі точаться суперечки. Однак достеменно відомо, що аутизм проявляється в дуже ранньому віці - як правило в 2,5 - 3 роки, а деякі ознаки можуть проявитися набагато раніше. Так само спонтанно вилікуватися неможливо. Будь яке покращення назустріч соціалізації - результат кропіткої та довготривалої праці. Іноді всі дії успішні, а інші старання навпаки - не приносять результатів упродовж довгого часу.

Аутисти повторюють рухи, навіть якщо вони не мають сенсу

Такі рухи можна назвати "стереотипною поведінкою" або ж "стереотипами". Це насправді різні види самостимулюючої поведінки. І вона, до слова, присутня у багатьох людей - постукування олівцем, зачіпання волосся і т.д.



pic

Аутисти не розуміють чужих емоцій

Один із найпопулярніших стереотипів - візитна картка у суспільстві. Через це аутистами часто називають неемпатичних, відлюдькуватих людей. Труднощі із розпізнаванням емоцій дійсно є і це пов'язано із порушенням психічної моделі (здатності сприймати і аналізувати свої власні переживання, а також почуття і емоції інших людей, що дозволяє пояснити і спрогнозувати їх наміри і поведінку), а також з низьким рівнем емпатії. Це величезна і вкрай виснажлива праця, і люди, яким ця здатність дана від народження, його природним чином не помічають і знецінюють, кажучи, що аутисти не розуміють емоцій чужих людей.

Аутисти самі не відчувають емоцій

В суспільстві поясненя цьому одне - не розуміє почуттів бо й сам їх не розуміє. Але стримана, малоемоційна людина не завжди повинна бути у спектрі чи із аутизмом. Тому використовувати медичні діагнози аби пояснити поведінку людини неетично та безсердечно. Дійсно, у людей в спектрі аутизму можуть бути незвичні для простої людини емоції або їх відсутність.

Аутисти не люблять дотиків

Не завжди. У тих же кінофільмах багатьом аутистам не подобаються дотики, обійми, рукостискання і т.д. проте як говорять самі люди із синдромом - це не зажди так. Все суто індивідуально.



pic

Аутисти агресивні

Через нерозуміння чи невміння прийняти їхні емоції і з'являється стереотип, що аутисти агресивні. І це небезпечний стереотип. Адже жахливі речі можуть траплятися із людьми з різними діагнозами або ж і повністю здоровими.

Аутисти не люблять, коли рухають їхні речі

Знову ж один із стереотипів кіноіндустрії. Проте частково вірний - люди у спектрі почасти люблять порядок та речі, котрі лежать на своїх місцях. Для них справжнє задоволення може полягати у створенні порядку та системності.

Аутисти не можуть навчатися у звичайних школах

Такі стереотипи в результаті призводять до вироблення чіткого уявлення - аутистам зась до шкіл. Максимум окремі заняття або ж корекційна робота. Все! Але, саме рання соціалізація надважлива для подальшого успішного життя! Так, в людей зі спектром можуть бути труднощі зі спілкуванням, налагодженням контакту. Але вони можуть навчатися, розуміти матеріал, а згодом і жити повноцінним життям.

pic

П.С.

Стереотипи - це стіна між людьми. Кожна особистість унікальна, котру не потрібно "заганяти в певні рамки". Адже постійно слухаючи про свою неадекватність, не таку, як у всіх поведінку - аутисти можуть повірити в них. І це найжахливіший наслідок стереотипів суспільства - не обмежувати свободу інших, ми всі рівні!