Три водно-болотні угіддя Рівненського природного заповідника: "Болотний масив Сира Погоня", "Біле озеро та болото Коза-Березина" та "Болотний масив Сомине" отримали статус міжнародного значення.

Відповідні сертифікати вручив заступник міністра з питань європейської інтеграції Микола Кузьо заступнику директора з наукової роботи РПЗ Ростиславу Журавчаку на урочистому засіданні Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України.

На сьогодні в Україні налічується 39 угідь з таким статусом, з них 4 – розташовані на території Рівне нської області. Вони входять до складу Рівне нського природного заповідника, що додатково підкреслює унікальність та цінність цієї території.

Що дає особливий охоронний статус цих угідь?

Насамперед – це визнання на Міжнародному рівні збережених у природному стані територій в Україні. Водно-болотні угіддя є ресурсом великого економічного, культурного, наукового і рекреаційного значення, втрата якого була б непоправною. Землі водно-болотних угідь міжнародного значення віднесені Земельним кодексом України до земель іншого природоохоронного призначення (ст. 46).

Порядок використання земель іншого природоохоронного призначення, крім того, встановлюється законами України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки", Концепцією збереження біологічного різноманіття, іншими нормативно-правовими актами України, а також міжнародними договорами, учасницею яких є Україна.

Реалізація на практиці пріоритетів щодо поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення країни.

pic