Дитячі страхи різноманітні: бояться загубитися в магазині, спати в темряві або й просто відпустити маму від себе. Як подолати всі тривоги та негаразди малюка, при цьому не нашкодивши дитині - читайте далі.

Лікарі, котрі роблять боляче, чужі собаки, що бігають на вулиці, бути без мами...Перелік страхів дитини чималий, проте не можна залишати його "на плечах" малюка. Ігнорувати - в жодному разі!



pic Завдання батьків - забезпечити дитині моральний та психологічний комфорт та безпеку. Малюк тримає за ноги маму перед садочком, не відпускає татуся від себе ввечері або ж на вулиці не відходить від бабусі - що робити?

Такий страх є нормою до півторарічного віку. Але навіть і меншим за віком діткам потрібно пояснювати - куди ви виходите із кімнати, коли повернетеся і для чого залишаєш його на самоті. Часові проміжки називайте зрозумілими для малюка термінами - коли закінчиться мультик, коли засвистить чайник на кухні або ж продзвенить годинник. Після повернення - обов'язково перші півгодини присвятіть дитині.



pic

Дитина не спить сама в кімнаті

Підходить до вашого ліжка, прокидається з тривогою, що вона сама у кімнаті та і взагалі не лягає до свого ліжечка. Такий страх означає, що ваш малюк недоотримує увагу від вас. Потрібен певний порядок підготовки до сну: душ, чищення зубчиків, розчісування, вкладання до ліжечка. Посидіть біля ліжечка, погладьте по голові малюка доти, доки дитина не засне. Якщо дитина боїться привидів чи примар - демонстративно перевірте усі "темні місця" - шафи, двері, кутки і "проженіть" їх з кімнати.

Лікарі

Запах ліків, білий халат, коридори поліклініки - відразу вганяють ваше чадо у сльози та істерику? Перед прийомом розкажіть веселу історію, про пригоди дитини в поліклініці - про тваринок, яких вилікували в лікарні і вони щасливі побігли додому. Про сміливих малюків, котрі отримають подаруночки-сюрпризи, якщо мужньо витримують уколи та процедури. Такі милі речі винагороджують сміливість малюка.



pic

ТОП-поради для батьків:

1. Не сваріть дитину. не смійтеся над її страхами та слабкостями. Дитина повинна відчувати постійну вашу підтримку.

2. Режим дня дитини - перегляньте його, можливо саме у ньому проблема.

3. Сміливий товариш - найкраща впевненість малюка. Із таким другом нічого не страшно

4. Якщо ж самостійно не можете подолати дитячі страхи - сміливо звертайтеся до дитячого психолога. Поради спеціаліста завжди стануть в нагоді.

Будьте сміливі та здорові!