((http://rivne1.tv/news/76720)(Фури з львіським сміттям)) вже кілька днів смердять у Рівному. Ще 7 січня на території одного з приватних підприємств міста їх знайшли активісти та депутати. Два автомобілі й досі там.

З під бризенту, яким вкриті напівпричіпи фур, відчувається запах сміття, що час від часу парує.

Працівники підприємства, де припарковані автомобілі, з журналістами розмовляють неохоче. На питання, як поспілкуватися з керівництвом, радять приходити 19 січня, мовляв, всі вихідні. Не виключено, що й фури стоятимуть там до того часу.

pic

До слова, за дивним збігом обставин, на тому ж підприємстві, що і в листопаді минулого року, коли перевантаження сміття з одних автомобілів на інші, застали журналісти.

pic Тоді керівник підприємства пояснив, це власні відходи, які вивозять своїми силами. Нині ж перевізники визнають - сміття львівське і показують документи, за якими його, начебто, везуть у Дніпро. Завантажили відходи ще 5 січня у місті Лева. Щоправда, чому фури опинилися у Рівному на Різдво - перевізники пояснити не змогли, мовляв, водії приїхали сюди поїсти і замерзла солярка.

pic Патрульні ж кажуть, що при зовнішньому огляді фур 7 січня можна припустити, що вони стоять у Рівному вже кілька днів, адже були сильно притрушені снігом. Та порушення закону в цьому немає — сміття ж не викинули посеред вулиці.

- 7 січня на вулиці Курчатова в Рівному патрульні виявили чотири фури, в яких, ймовірно, знаходиться львівське сміття. Згідно товаро-транспортної накладної, відходи завантажили 5 січня у Львові та автомобіль мав везти їх у Дніпро. На запитання, чому сміття опинилося у Рівному, чіткої відповіді патрульні від перевізників не отримали. Нібито, водії заїхали в місто перекусити. Складу злочину в цьому фактично немає. Якщо ж ви помітите подібні дії, або ж автомобілі, які можуть перевозити відходи, то просимо телефонувати на 102, - зазначила речник патрульної поліції Оксана Юрченко.

Нагадаємо, тим часом рівненські чиновники приховують відео з камер спостереження, що розміщені при в'їзді на полігон. Та наполегливо заперечують, що туди завозять галицький непотріб.

А за півроку, що минули після трагічного випадку на Грибовицькому полігоні, коли під завалами сміття загинули люди, відходи зі Львова вже встигли побувати майже в половині областей.

Сліди львівського сміття виявляли у Київській, Дніпропетровській, Чернігівській, Вінницькій, Миколаївській, Сумській, Запорізькій, Одеській, Тернопільській, Хмельницькій, Волинській областях і в Чорнобильській зоні.

Знаходили львівські відходи й у Дубенському, в Млинівському та у Сарненському районі на Рівне нщині .

А правоохоронці розслідують факт перевезення львівського сміття за фальшивими документами, який зафіксували на Сумщині. Один із львівських операторів твердих побутових відходів возив непотріб за підробленими документами через спеціально створеного київського посередника, який нібито шукав полігони по всій Україні.

У свою чергу депутати Рівне нської облради звернулися до керівництва країни та міського голови Львова Андрія Садового з вимогою припинити завозити галицький непотріб у Рівне .

Міські ж обранці своїм рішенням заборонили завозити чуже сміття на рівненський полігон твердих побутових відходів.