Описи культурно-мистецьких та архітектурних пам’яток Рівного, Острога, Межиріча, Новомалина, Корця, Сарн, Здолбунова, а також коротку характеристику нашої землі в географічному, демографічному, статистичному та історичному планах, розповіді про найбільші магнатські родини подає книжка Мечислава Орловича «Ілюстрований путівник по Волині». Вона унікальне вже тим, що це перший туристичний путівник нашого краю.

Видання побачило світ 1929 року у Луцьку. У книзі майже 400 сторінок, 111 ілюстрацій, додається карта Волинського воєводства. Путівник також дає практичні поради для організаторів екскурсій та мандрівників.



pic

Нині книга «Ілюстрований путівник по Волині» – це бібліографічна рідкість. Її примірник є у Музеї книги в Острозі, Волинському краєзнавчому музеї, у деяких колекціонерів, дослідників.



pic

Довідково: Мечислав Орлович – відомий польський мандрівник і краєзнавець, який за своє життя пройшов пішки 140 тисяч кілометрів. Сучасники називали його ходячою енциклопедією туризму і краєзнавства. Народився у селі Комарне поблизу Львова 17 грудня 1881 року. Навчався на правничому факультеті Львівського університету і одночасно у торговельній академії Відня. Відвідував також лекції з історії мистецтва, географії, історії у Львові, Кракові. Під час навчання і подорожей по Європі захопився туризмом. У 1906-му, ставши доктором правничих наук, заснував у Львові Академічний туристичний клуб і став його президентом. Також був співзасновником Академічної спортивної спілки. У 1914 році видав «Ілюстрований путівник по Галичині». У 1917 році, під час військової служби в Перемишлі, він написав «Ілюстрований путівник по Перемишлю і околицях». Помер 4 жовтня 1959 року у 78-річному віці. Похований у Варшаві на Алеї заслужених кладовища на Повонзках. Його іменем названі вулиця у Варшаві, туристичні шляхи, будинок туристів і туристичний клуб.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської обласної ради.