Рівненська ОДА ініціювала звернення до Кабміну щодо повернення ліквідаторам ІІ категорії права на безоплатне санаторно-курортне лікування.

Відповідний проект звернення на схвалення депутатів облради ОДА подасть найближчим часом.

Таке рішення прийняли за підсумками зустрічі заступника голови облдержадміністрації Ігоря Тимошенка та першого заступника голови облради Олексія Бучинського з ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Як відомо, у 2015 році учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи ІІ категорії були позбавлені права безкоштовного санаторно-курортного лікування. Нині його отримують лише ліквідатори І категорії та діти-інваліди.

Водночас, з 2017 року буде діяти новий порядок надання чорнобильцям безоплатних путівок. За ним процедури закупівлі не будуть проводитися, а будуть на місцях укладатися трьохсторонні договори – між людиною, місцевим підрозділом соцзахисту та оздоровчим закладом, який ліквідатори обиратимуть самі.

Крім того, під час зустрічі обговорили соціальне, медичне та пенсійне забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та постраждалих від катастрофи.

«Цьогоріч відбулася важлива і водночас символічна подія - над Чорнобильскою АЕС було побудовано саркофаг – безпечний конфайнмент. В цьому плані завершився технічний процес убезпечення від радіації. Разом з тим, ця подія не затуляє соціальні проблеми, які нам належить вирішувати», - зазначив Ігор Тимошенко.

Так, відповідно до обласної програми, цього року виплатили допомогу 179 ліквідаторам І категорії, а також 330 – ІІ та ІІІ категорій. Крім того, надали фінансову підтримку 14 ліквідаторам до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.