Поки Україна домагається лібералізації візового режиму для громадян, український західний сусід - Польща - істотно посилила правила перетину свого кордону.

З середини листопада був значно посилений контроль щодо палива, що ввозиться на територію Польщі в баках легкових автомобілів, - повідомляє Strana.ua.

Так, тепер в'їзд до Польщі транспортних засобів з повними баками буде можливий без мита тільки один раз в 72 години (3 доби). Якщо в'їзд буде здійснюватися частіше, то норма безмитного ввезення не може перевищувати 20 літрів автомобільного палива на бак будь-якого обсягу, передбаченого заводом виробником. При перевищенні ліміту водіям автомобілів пропонується або заплатити мито, або повернутися в Україну. Ця ситуація не тільки спровокувала величезні черги на пунктах пропуску, але й позбавила місцевих жителів одного з основних видів контрабандного заробітку.

Детальніше про такі нововведення розповіла директор Центру балто-чорноморських досліджень Ірина Верещук, яка 5 років була мером прикордонного міста Рава-Руська (Львівська область).

"Я знаю про цю ситуацію від жителів Рава-Руської, від інших прикордонних районів. Змінилося ставлення до тих перевізників, яких називають" човниками ", які щодня їздять до Польщі на заробітки. Буквально з початку листопада відбулася зміна правил перетину кордону. Нововведення поширюються на заповненість паливних баків. Одним з найпопулярніших видів заробітку було наповнити бак паливом, буквально через 3 кілометри від кордону вони зливали це паливо і заробляли на різниці в ціні. Залежно від цін на паливо за один раз можна було заробити і 100, і 200 доларів. Це була ціла система заробітку. Тепер же з листопада Польща змінила правила перетину кордону. І забороняється водіям, які роблять більш одного в'їзду, мати повний бак палива. Тільки не більше 20 літрів. Як я розумію, у Варшаві вважали, що в річному вимірі вони несуть багатомільярдні збитки і посилили свої норми ", - розповідає Ірина Верещук.

Уряд Польщі заявив про підготовку комплексу заходів, спрямованих на скорочення поставок нелегального палива в країну, ще в кінці жовтня. Головні звинувачення з боку польських чиновників звучали на адресу прикордонних торговців і водіїв фур в Україні та Білорусі. За підрахунками Польської організації нафтової промисловості і торгівлі, чорний ринок бензину в Польщі становить 7-8%, а дизельного палива - до 10%. Фактично через українських (і в меншій мірі білоруських) човників бюджет країни зазнає колосальних втрат. У місцевих ЗМІ називаються суми 3,5 - 4 мільярди злотих на рік - це приблизно 25 мільярдів гривень.

Жорсткість торкнулося ще одного найважливішого виду контрабандного заробітку - цигарок. "На кордоні кажуть, що польським прикордонникам надійшла негласна команда різко посилити перевірки людей, які перетинають кордон. У тому числі, і в плані провезення сигарет", - говорить Верещук.

Це ж підтверджує і один із «човників» з Рави-Руської. "Для того, щоб контрабандні схеми нормально діяли, в справі і в частці повинні бути прикордонники по обидві сторони кордону. Але буквально в останні місяці налагоджена роками система почала давати збої з польської сторони. Кажуть, що там з самого верху надійшла команда закінчувати цей «міжусобойчик». А це порушує всю схему бізнесу. В результаті, обороти почали падати ", - говорить човник.

Ірина Верещук звертає увагу на те, що негласні правила посилення перетину кордону торкнулися не тільки "човників".

"Ми всі бачимо ці кілометрові черги на кордоні. Це дійсно гнітюча ситуація. Такого, щоб фури стояли не тільки до центру міста, а й розтягнулися в черзі на 5 кілометрів від кордону, ще не було ніколи. Є кілька причин, які пояснюють цю ситуацію. По-перше, це відсутність взаєморозуміння між службами. Раніше були умовні домовленості, щоб пропускати на годину певну кількість машин. Зараз такого немає. По-друге, це відсутність зв'язку між нормативами перетину кордону. Якщо у нас встановлені певні нормативи, то для поляків вони нічого не значать. Нерідкі випадки, коли відбуваються так звані "італійські страйки" - коли вони працюють, але настільки повільно, що все закінчується величезними чергами. Є причини і корупційні. В ручному режимі всі проблеми вирішуються. так, камери встановлені, але вони спрямовані не туди, куди треба ", - говорить колишній мер Рава-Руської.

Ірина Верещук у коментарі також зазначила, що в той час, коли вона очолювала місто, статистичні дані свідчили про те, що за добу пропускна здатність Рава-Руської становила до 4 тисяч автомобілів. "Тепер через черги на кордоні ця цифра набагато менша", - підкреслила Ірина Верещук, додавши, що всі ці дії завдають величезного удару по економіці прикордонних районів України та значно знижують рівень легальних і, в ще більшій мірі, нелегальних доходів населення.

Про це інформує Інформаційне агентство Волинські Новини.