Над створенням об’єднаної територіальної громади у селі Зоря Рівненського району почали працювати ще влітку 2015 року. Тоді вирішили, що до складу Зорянської ОТГ увійдуть дві сільські ради - Зорянська та Радухівська.

Громада нараховуватиме близько 12 тисяч населення. Громада розташована неподалік обласного центру, відтак ці чинники надають особливої привабливості та перспектив. Тож депутати сільських рад прийняли рішення про об’єднання, однак через місцеві вибори процес до завершення не довели. Тож нині сільські ради продовжують свій шлях не об’єднавшись. З приходом нових депутатів та очільників, процес взагалі загальмувався.

Але люди почали спостерігати за успіхами громад що об’єдналися, як вони живуть, які проекти реалізують. Активісти переконані – Зорянська громада має ще кращі перспективи, тож вирішили знову запустити процес створення громади.

Консультанти з питань децентралізації проекту ПУЛЬС АМУ в рамках проведеня «Децентралізаційного марафону» завітали до громади, аби детально розповісти про можливості та перспективи. Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер наголосила – Зорянська та Радухівська сільські ради нині мають відносно помірні бюджети. Після об’єднання громада отримає чималі кошти на розвиток інфраструктури, водночас держава бере на себе видатки по освіті та охороні здоров’я. Враховуючи усі показники – громада одразу відчує переваги реформи.

Консультант з правових питань Василь Курилас – порадив людям знову почати обговорення, переглянути усі рішення, і довести процес утворення громади до логічного завершення.

Активістам такі пропозиції сподобалися, і вони пообіцяли особисто контролювати подальший процес.

Повідомляє проект ПУЛЬС, Рівне нського відділення АМУ