Останніми роками на ринку праці як України, так і цілого світу склалася непроста ситуація, що пов’язана насамперед із проблемою безробіття: рівень безробіття суттєво зріс в умовах світової економічної кризи, а відповідно ще більше погіршив життєвий рівень населення. Окремим аспектом цієї проблематики можна вважати безробіття серед молоді, випускників вищих навчальних закладів тощо. І хоча український ринок здається більш сприятливим для молоді, ніж у країнах Європейського союзу, закривати очі на існування такої проблеми неприпустимо.

Насамперед тому, що поряд із залученням інвестицій в країну, рівнем доходів громадян, рівнем цін і тарифів, обсягом як сільськогосподарського, так і промислового виробництва, а також експортом національної продукції високотехнологічних галузей економіки, рівень зайнятості та створення нових робочих місць є показником реформ у будь-яких країнах.

Факт існування проблеми безробіття та її негативного впливу на соціально-економічний розвиток держави змушують задуматися над питанням про те, а чи існує вихід, чи можливо використати та апелювати до досвіду держав, що свого часу вирішили проблему, і сконструювати на цій основі власну модель виходу із такої непростої ситуації. Чи є вакцина проти безробіття?

Для того, щоб окреслити основні кроки щодо подолання безробіття, слід проаналізувати причини явища, та запропонувати конкретні шляхи, використовуючи які можливо подолати безробіття.

Молодь вважається найбільш вразливою та незахищеною верствою населення, і відповідно, шукаючи роботу після закінчення вищого навчального закладу, зустрічається із проблемою неможливості реалізувати власний потенціал через відсутність досвіду та практичних навичок. Вихід існує: впровадження в практику механізму залучення компаній, підприємств до розробки навчальних програм, покликаних в результаті сформувати набір необхідних навичок та вмінь у випускників ВНЗ. Наступним кроком повинне бути стажування студентів у провідних компаніях країни, в рамках якого відбувається ознайомлення із специфікою роботи підприємства, виробничими системами тощо. Більше того, необхідною умовою є працевлаштування майбутніх випускників при відповідних пільгах компаніям, що працевлаштовують студентів, з боку держави. В окремих областях вже в практику увійшла тенденція проводити чемпіонати (Smart Challengе в Рівне нській області) із вирішення бізнес-кейсів (ситуацій економічного або соціального характеру) провідних компаній держави. Такий захід має на меті виявити активну молодь, здатну приймати самостійні управлінські рішення і нести відповідальність за їх реалізацію. Статистика свідчить про те, що учасники подібних заходів вже є працевлаштованими, або проходять стажування в провідних компаніях України.

Більше того, варто налагодити ефективну співпрацю та конструктивний діалог між основними суб'єктами, зацікавленими у вирішенні проблеми безробіття – державою, бізнесом та громадськістю. Варто спрямувати зусилля на проведення інформаційної кампанії серед молоді, покликаної надати інформацію про тренди розвитку держави. Розвиток мережі мобільних консультаційних пунктів з питань розвитку підприємницьких ініціатив серед молоді лише сприятиме у вирішенні проблеми молодіжного безробіття.

З боку держави необхідно формувати більший обсяг державного замовлення на ті спеціальності, котрі є пріоритетними в плані розвитку національної економіки. Сьогодні випускники шкіл роблять акцент на економічні або юридичні спеціальності, не враховуючи при цьому реальних потреб держави. На ринку цих професій існує дисбаланс попиту та пропозиції. Пропозиція спеціалістів за такими напрямками підготовки перевищує попит на них з боку суспільства та держави. А відповідно роздумуємо над питанням, чи доцільно формувати великий обсяг державного замовлення саме на ці спеціальності? Попри це сьогодні відчуваємо гостру нестачу висококваліфікованих кадрів, оскільки великий відсоток цих кадрів у пошуках кращих умов життя виїжджає за кордон. Українська освіта та наука фінансуються недостатньо, а, відповідно, чи здатна тоді освіта враховувати вимоги сучасності?

В умовах децентралізації місцеві громади повинні враховувати особливості розвитку власного регіону, визначаючи при цьому пріоритетні з погляду конкурентоздатності галузі економіки. Тобто має місце так званий кластерний підхід до регіонального розвитку. І, якщо, приміром, за даними міжнародної консалтингової групи Media Group Porter в Львівському регіоні доцільно розвивати ІТ-індустрію та туристичну індустрію, то варто створювати робочі місця саме в даному секторі, і збільшувати ліцензований обсяг на спеціалістів даного напрямку. Окрім цього, розвиток туристичної індустрії можливий за умови розвинутої інфраструктури, що також у свою чергу створюватиме робочі місця.

Україна проходить складний час реформування. Реформи повинні бути спрямовані на те, щоб забезпечити інвестиційну привабливість регіонів. Реалізація іноземних проектів в регіонах дозволить створити робочі місця. Так, на Львівщині реалізується проект французького концерну Nexans з виробництва електронних кабелів, що забезпечить, окрім надходжень до місцевого бюджету податків, але й понад 2000 робочих місць.

В рамках вирішення проблеми безробіття важливо вести безпосередній діалог з молоддю: проводити опитування серед молоді, визначити бачення та пріоритети, взнати, на що орієнтована молодь, з якими проблемами змушена зустрічатися в повсякденному житті, і на цій основі внести пропозиції у відповідні комітети Верховної Ради України.

Лише запроваджуючи такі та подібні заходи можна, якщо не подолати безробіття остаточно, то хоча б звести до мінімуму ті негативні явища (маргіналізація суспільства, девіантна поведінка молодої людини, алкоголізм, наркоманія серед безробітної молоді, колосальні понесені державою економічні втрати, зменшення податкових надходжень до бюджету і загострення у зв'язку з тим проблем виплати пенсій пенсіонерам), породжені безробіттям.

✍✍✍

Стаття учасника проекту "Здобувай досвід разом із "Рівне 1" Віктора Підгрушного.

Надсилай свої статті на електронну адресу office@rivne1.tv й очікуй повідомлення від модератора з посиланням на її публікацію на сайті rivne1.tv.

Автор статті, яка набере найбільшу кількість переглядів, матиме можливість стажування у ТРК «Рівне 1».

Не втрать свій шанс!

Деталі проекту