Рівняни можуть подати свої проекти щодо розвитку та облаштування благоустрою міста на фінансування за громадським бюджетом. Кращі з них визначатимуть члени конкурсного комітету. Вже в наступному році вони втілюватимуться. Як реалізувати ті чи інші ініціативи в Рівному, та чи допоможе в цьому громадський бюджет — перший місцевий дізнавався в ефірі телепроекту “Без ілюзій” з містами Західної України.

Так, за словами депутата міськради Святослава Євтушенка, рівняни можуть подавати свої ініціативи на фінансування за громадським бюджетом до 5 жовтня.

- Для цього потрібно об'єднатися в ініціативну групу та запропонувати свій проект, який буде поданий на конкурс. Далі проекти вивчатиме конкурсний комітет, члени якого оберуть найкращі. Вони й отримають фінансування за коштами з громадського бюджету, сума якого становитиме 5% від бюджету розвитку міста. Тому рівняни ще мають можливість запропонувати свої ідеї для реалізації, - зазначає депутат.

У свою чергу член конкурсного комітету, представник ГМ «ОПОРА» Андрій Токарський каже, що відповідно до проекту рішення, підтримати подану ініціативу, має не менше 15 членів територіальної громади, крім автора.

- У запропонованому проекті має відображатися план дій, комплекс робіт, задум, ідея, викладені у вигляді описання з відповідним обґрунтуванням, розрахунками витрат, кресленнями , фотографіями, що розкривають сутність задуму та можливість його практичної реалізації за рахунок громадського бюджету протягом наступного бюджетного року з врахуванням пріоритетних напрямків, визначених програмами, які затверджені сесією ради та оформлена за відповідною формою, - додає активіст.

Рівнянам ж ідея подавати проекти на фінансування за громадським бюджетом подобається. Так, вже є перші ініціативи, подані на конкурс. Зокрема, дизайнер, архітектор Оксана Іванова разом із колегами підготувала проект «Міські меблі».

- Він передбачає розміщення сучасних лавочок із своїми особливостями у центральній частині міста. Адже в Рівному не так багато якісних місць, де можна зібратися, поспілкуватися з друзями, чи навіть просто посидіти почитати, - вважає архітектор.