Процес об’єднання громад на Рівненщині триває. Однак проблемним питанням залишається об’єднання громад навколо міст. Про це наголошують місцеві урядники та сільські голови. З такою ж проблемою нині зіштовхнулися в місті Острог.

Самодостатнє місто, яке славиться своєю історично-культурною спадщиною, не готове об’єднати навколо себе села. Адже села знаходяться у критичному стані – у людей немає роботи, економіка занепадає, приросту населення також немає. У разі об’єднання великої міської громади, місту доведеться вкладати чималі кошти у розвиток прилеглих сіл. Тому процес створення громади відклали. Острожани вкотре зустрілися аби обговорити формат об'єднання, та напрацювати план розвитку громади.

Консультанти проекту Пульс АМУ «Децентралізаційний марафон» під час зустрічі, з людьми обговорили нагальні питання об’єднання. Представники сіл цікавилися, чи можуть вони самі бути ініціаторами створення громади, у разі якщо центр мовчить, і не вносить пропозицій. Фахівці переконані - потрібно домовлятися. Адже самим селам без підтримки міста буде важко, у той же час Остріг отримає інші переваги, наприклад – землю. Консультант з правових питань Василь Курилас порадив – почати новий етап перемовин, і вирішити остаточний формат об’єднання.

Повідомляє проект ПУЛЬС Асоціації міст України