Супер-продукт - спіруліна, це водорості, з величезним вмістом білка, антиоксидантів, вітамінів й інших речовин. Нам відома спіруліна як харчова добавка або ж інгредієнт для приготування зелених напоїв, смузі, як джерело поживних речовин. Втім, у деяких країнах її вважають цінним джерелом їжі для попередження порушень харчування.

І хоча спіруліна відома як "синьо-зелені водорості", насправді - це вид ціанобактерій і вони використовують сонце як джерело енергії, так само, як рослини і водорості. У спіруліні є високий вміст білка - від 50 до 70% від маси (що навіть більше, ніж в червоному м'ясі - там білок становить близько 27% від маси).

У ній також містяться всі незамінні амінокислоти і 10 з 12-ти замінних амінокислот. А також інші корисні поживні речовини:

- вітаміни групи В (в тому числі, виключно високий вміст вітаміну B-12), вітамін К і інші вітаміни;

- високий рівень йоду;

- мінерали (в тому числі, кальцій, залізо, магній, селен, марганець, калій і цинк);

- джерело гамма-ліноленової кислоти (ГЛК, важлива для серця і суглобів жирна кислота);

- інші незамінні жирні кислоти, в тому числі, сульфоліпіди, які можуть надавати захисну дію від ВІЛ-інфекції Т-хелперів;

- фітопігменти (фикоцианин, хлорофіл і каротиноїди );

- білки, з'єднані з металами, які пов'язують важкі радіоактивні ізотопи;

- низький вміст вуглеводів (15-20%);

- 18 різних амінокислот.

pic

Білки спіруліни надзвичайно легко засвоюються (від 83 до 90%), завдяки тому, що в ній немає целюлозних стінок. Таким чином, чиста засвоюваність білка сягає від 53 до 61% і не вимагає кулінарної обробки.Дослідження підтверджують дуже високий "коефіцієнт ефективності білка" спіруліни, а це означає, що організм зможе ефективно використовувати ці амінокислоти.У спіруліні вміст кальцію, фосфору і магнію вприблизно такий, як в молоці, а рівень вітаміну Е порівнюють з зародками пшениці. Вміст вітаміну B12 у чотири рази вищий, ніж в сирій печінці. Спіруліну застосовують для боротьби з порушеннями харчування.

До прикладу, в Індії виготовляють "солодощі" з спіруліни для діток, які схильні до порушення харчування. Відтак, у дітей, яким протягом двох місяців п'ять днів на тиждень давали добавки з спіруліни покращився харчовий та інтелектуальний статус, в порівнянні з дітками, які такої добавки не отримували. ДО речі поживна щільність спіруліни настільки висока, що НАСА і Європейське космічне агентство досліджують можливість включення водоростей в раціон космонавтів на космічних кораблях й на Марсі.

Користь спіруліни для здоров'я величезна. Наприклад, спіруліна корисна для людей з серцево-судинними захворюваннями, з точки зору поліпшення ліпідного профілю, контролю гіпертонії і підвищення еластичності кровоносних судин. Крім того, відомо, що допомагає спіруліна при багатьох широко розповсюджених станах - від отруєння миш'яком до алергії. За даними одного дослідження, пацієнти, які отримували спіруліну, спостерігали полегшення симптомів, пов'язаних з алергічним ринітом, таких як виділення з носа, закладеність носа, чхання та свербіж.

Наукові дослідження підтверджують, що застосування спіруліни ефективне для профілактики і / або лікування таких захворювань:

- серцево-судинні захворювання, в тому числі, гіпертонія;

- неалкогольна жирова дистрофія печінки;

- порушення мозкового кровообігу, в тому числі, інсульт;

- порушення харчування, такі як залізодефіцитна анемія (дефіцит вітаміну B12) дефіцит вітаміну А;

- нейродегенеративні розлади, такі як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера;

- захист від ВІЛ та інших вірусів;

- зменшення симптомів алергії;

- захист від раку;

- захист від радіації;

- здоров'я кісткового мозку і крові (особливо при застосуванні протипухлинних препаратів);

- зміцнення імунного захисту;

- зменшення симптомів артриту.



pic

Спіруліна безпечна навіть у високих дозах, втім, якщо її зібрали в забруднених водах або неправильно виростили, в ній можуть накопичуватися токсини. Найкраще вживати тільки органічну спіруліну з надійного джерела, вирощену в водах, незабруднених шкідливими речовинами.

Рекомендована профілактична доза становить 3000 мг в день для дорослих і від 500 до 1 500 мг для дітей. Для терапевтичного застосування дорослим потрібно від 10000 до цілих 20000 мг в день. Але варто пам'ятати, спіруліна ще й потужний детоксикант. Тому найкраще починати з невеликої дози і поступово її збільшувати. І хоча побічна дія мінімальна, вона все ж може бути. Високий вміст білка в спіруліни підвищує обмін речовин, що може підвищити температуру тіла, а це проявляється легкою лихоманкою. Стілець може мати темно-зелене забарвлення. Може виникати також надмірне газоутворення. Збудження або сонливість - теж побічна дія водоростей, адже організм перетворює білок в теплову енергію, що може викликати тимчасове відчуття неспокою. Процес детоксикації теж може викликати сонливість, що може вказувати на те, що організм виснажений. А от висипи на шкірі це явище тимчасове і пов'язане з процесом очищення товстої кишки. У будь-якому разі організму доведеться пройти період адаптації, аби врешті отримувати усю користь від спіруліни.