Дороговартісні тендери і державні закупівлі з 1 серпня цього року в Україні мають здійснюватися через систему публічних електронних закупівель ProZorro. Це передбачено Законом "Про публiчнi закупiвлi". Втім, у Рівному працювати “прозоро”, схоже, неохочі. Як розповів міський голова Володимир Хомко, бояться, що обдурять. Та експерти і громадські активісти в один голос заявляють, що це все звичайні “відмазки” і небажання змінювати систему закупівль. Адже “протягувати” свої фірми та відмивати кошти через систему публічних електронних закупівель ProZorro буде важко і тому не дивно, що це комусь не подобається.

Як працює ProZorro?

Проект державних публічних закупівль через систему ProZorro стартував із 1 серпня в усіх містах України. Тобто, тендери, суми яких у межах від 200 тисяч гривень для товарів і послуг та від 1,5 мільйонів гривень для робіт, державні підприємства та установи повинні проводити лише через ProZorro.

Так, з квітня на цю систему перевели центральні органи влади, великі державні підприємства і природніх монополістів. А тепер використовувати ProZorro зобов'язані й місцеві органи влади, комунальні підприємства та інші організації, які використовують кошти платників податків.

Повний перехід на електронну систему означає, що відтепер усі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитись через ProZorro.

Так, державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) повинен завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом "Про публічні закупівлі". Після визначення переможця замовник зобов'язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником. А завдяки інтеграції з порталом Є-Data і проектом .007, віднедавна в ProZorro також можна відслідкувати ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством, - повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Чим у Рівному не вгодило ProZorro? Так, Володимир Хомко заявив, що участь у тендері через ProZorro може взяти будь-хто, подавши заявку в електронному вигляді.

- Але ж ми не бачимо, хто пропонує послуги, тому можуть повилазити шарлатани, які поставлять нижчу ціну та невідомо якої якості послуги нададуть. Та й в термінах це займає чимало часу, тому деякі роботи можуть затягуватися. Тому ми маємо всіх «Дітей лейтенанта Шмідта» відсіяти, бо для шарлатанів – це клондайк, - вважає мер.

Святослав Клічук: “Зі слів Хомка стає зрозумілим, що він би хотів сам обирати в кого йому закуповувати, на власний розсуд”

Проте активісти заявляють, що це неможливо і Хомко просто шукає “відмазки”, адже таким чином впливати на процеси проведення тендеру зі свого боку йому буде набагато важче.

Як розповів голова громадської ініціативи “За чесний тендер” Святослав Клічук, зі слів Володимира Хомка стає зрозумілим, що він би хотів сам обирати в кого йому закуповувати, на власний розсуд.

- У свою чергу тендерна система змушує купувати у того, хто запропонує найвигіднішу пропозицію. До речі, закон та система “Прозорро” дає можливість встановлювати до 30% нецінових критеріїв, таких як якість, досвід роботи, терміни поставки тощо. Ці інструменти є, і не обов’язково купувати неякісне, але найдешевше. Але я б ширше подивився на проблему, зараз іде контрнаступ на ті позитивні зміни, які нині відбулися - на поліцію, систему електронних закупівель. Адже далеко не усім це подобається, бо тоді менше можливостей для зловживань. Так, система “Прозорро” спрощує механізм участі для бізнесу і дає можливість через аукціон на пониження отримувати найкращі умови (не лише ціну). Ця система не скасовує можливості вимагати якість, контролювати якість і не платити тому, хто не виконав те, що мав би. Тому вважаю, що “Прозорро” - це однозначно крок вперед в сфері проведення державних закупівель. Тепер, до речі, вони називаються уже публічні закупівлі, щоб люди розуміли, що витрачаються не державні кошти, бо держава їх не має, а їх податки, - пояснює активіст.

Юрій Дюг: “ Може міський голова не рівно дихає до клондайків?”

Тим часом активіст Юрій Дюг додає, що раніше через закриті тендери “лізли всі, кому не лінь” - родичі колишніх начальників ЖКГ і т.д.

- А зараз Хомко каже: "Я не бачу підприємця з того боку, який нам надає послуги." Контртеза: Євгенович, ви і раніше їх не бачили, адже торгами займалися тендерні комітети профільних управлінь. Чи ви раніше бачили підприємців і домовлялись з ними до закупілі? Оце вже має цікавити НАБУ. А те, що мер каже: "Ви ж розумієте, що фірма приїжджає асфальтувати дорогу з трьома п’яними робочими та китайським катком, бо перед цим вона опустила ціну на 30%." Нагадаю, саме так і було. "Трансзахід логістик" саме так виграла тендер і таким чином робила ремонт Соборної. Наслідок — кримінальне провадження. Правда торги вона виграла через "старі" закриті тендери. Щодо застережень Хомка, що трест зеленого господарства або ШЕУ саме в себе може програти тендер, скажу, що в амазонці кажуть, є тварини, які самі з собою можуть зайнятися сексом, але, мабуть, це має таке відношення до правди, як і теза міського голови. А щодо цитати мера: "Тому ми маємо всіх «Дітей лейтенанта Шмідта» відсіяти, бо для шарлатанів – це клондайк»". Клондайк?! Мені ж не почулося? То ж ніби захистили Рівне від бурштинової мафії? Ні? Може міський голова не рівно дихає до клондайків. Звозили б не екскурсію, а то нервує. І що зі сказаного слідує: "Усі гроші, які будуть виділені з бюджету Рівного на капітальний ремонт «комуналки» перед зимою, будуть розбиті на допорогові суми, аби встигнути завершити усі роботи. " Хто сказав: "Карнавал дерибану?", - констатує активіст.

Наразі ж у Рівному щодня відбуваються закупівлі через ProZorro та конкретних скарг на систему публічних закупівль, окрім застережень мера, принаймні офіційно ніхто не заявляв.