Муніципальну поліцію, яка діє у низці міст України, планували створювати у Рівному. Про це неодноразово перед місцевими виборами 2010 року розповідав міський голова Володимир Хомко. Втім, після чергових виборів ці обіцянки забуті. Зараз муніципальна поліція для Рівного — бутафорія. Чому? У прямому діалозі з керівником луцької муніципальної поліції Юлією Сиротинською говорили в телепроекті “Без ілюзій”.

Нагадаємо, у 2010 році Володимир Хомко заявляв, що до кінця року в місті мають створити муніципальну поліцію.

Тоді чекали тільки одного — затвердження бюджету Рівного, за який через затримку в прийнятті держбюджету, місцеві депутати голосували пізніше, ніж зазвичай. А відповідно до законодавства, допоки місцевий бюджет не затверджено, капітальні видатки (до яких відносять і витрати на створення муніципальної поліції) проводити не можна. Згодом бюджет Рівного затвердили, проте про створення «муніципалки» забули.

Знову питання про те, що муніципальна варта, яка має бути підпорядкована міській раді, таки потрібна Рівному постало під час Революції 2013 -2014 років, коли довіра до міліції зникла. Та тоді обійшлися силами громадських формувань і муніципальної поліції так і не створили.

А тепер, у 2016 році Володимир Хомко взагалі передумав створювати місцеву варту і називає муніципальну поліцію бутафорією.

- У нас є громадське формування “Сом”, яке виконує функції цієї ж муніципальної поліції. Це дешевше і вигідніше. Це бутафорія, ця ваша муніципальна поліція і вона немає повноважень тих, що правоохоронці, - сказав Володимир Хомко.

Щоправда, в потребі муніципальної поліції в Рівному не сумніваються патрульні поліцейські.

Так, за словами начальника патрульної поліції Рівного Сергія Мерчука, зараз патрульні займаються не лише своїми прямими обов'язками, а й для прикладу, “розганянням бабусь”, які торгують у заборонених місцях.

- У багатьох містах України дотримання правил благоустрою тощо забезпечує муніципальна поліція. Як приклад — Луцьк. Свого часу в місті було чимало незаконно встановлених гаражів, стихійна вулична торгівля, мафи. Завдяки роботі муніципальної поліції ці проблеми вирішені і місто суттєво змінилося. Почавши працювати в Рівному, я неоднаразово звертався до місцевих чиновників щодо створення муніципальної поліції, бо вважаю, що вона таки потрібна в місті. Адже зрозумійте, якщо у патрульних постане питання виїхати на правопорушення чи на ті ситуації, які в компетенції вирішити муніципальній поліції, ми оберемо перше, - розповідає Сергій Мерчук.

У свою чергу директор департаменту муніципальної поліції Луцька Юлія Сиротинська пояснює небажання міського голови Рівного та місцевих чиновників створювати муніципальну поліцію тим, що вони не хочуть брати на себе відповідальність.

- Позитиви роботи муніципальної поліції будуть відчутні вже в перші місяці, адже в багатьох містах є проблеми щодо порушень правил благоустрою. І не патрульні мають їх вирішувати. Тим більше, що муніципальна поліція займається не лише запобіганням стихійної вуличної торгівлі, усуненням правил порушень правил благоустрою, а й може відреагувати на бездіяльність “жеків” та виконує чимало інших функцій, - додає Юлія Сиротинська.

Тим часом мер Рівного апелював на те, що нічого “та муніципальна поліція” не вирішує, адже наприклад у Києві незаконні мафи так і залишилися на своїх місцях. Щоправда, напевне, Хомко, просто не знає, що в столиці ще немає муніципальної поліції. Натомість міський голова Києва Віталій Кличко в коментарях інтернет-ЗМІ розповідав про те, що хотів би, щоб вона діяла у столиці.

pic

Так само безпідставними є і коментарі мера щодо того, що муніципальна поліція для міста обходиться дорого. Адже всі штрафи, які сплачують порушники за протоколами “муніципалів” надходять до міського бюджету. За підрахунками аналітиків, ці суми в рази більші тих коштів, що виділяються на утримання муніципальної поліції.

Більше думок і коментарів щодо того, чому в Рівному не хочуть створювати муніципальну поліцію, в той час як вона показує результати своєї роботи, наприклад, у сусідньому Луцьку, дивіться в телемості “Без ілюзій” незабаром на сайті rivne1.tv.