Сьогодні нікого не здивуєш скаргами на втому. Слід зазначити, що звучать ці скарги з вуст людей, які не стоять за верстатом, не ковтають пил в салоні комбайна, не махають сокирою на лісосіці. Стомлюються, як це не дивно, співробітники, зайняті на офісній роботі.

Більш того, деякий час тому в професійному сленгу фахівців від медицини з’явився новий термін – синдром хронічної втоми. І це не просто фігура мови – це діагноз, який отримав широке поширення. Звичайно, у відкритому доступі тут же з’явилися різні способи, методики і рецепти з подолання нового синдрому.

Нічого екстраординарного в такій ситуації не відбувається. Звичайна справа – кожен шукає для себе найбільш ефективні способи відновлення сил. Шукає і знаходить, а потім ділиться випробуваними рецептами з оточуючими.

Хорошим бадьорим ефектом володіє засіб, приготовлений з волоських горіхів, меду і лимона. Треба взяти склянку меду і стільки ж очищених горіхів. Потім взяти неочищений лимон середньої величини і всю цю суміш ретельно подрібнити і старанно перемішати. Отриману масу можна зберігати при кімнатній температурі не ховаючи в холодильник. З’їдати потрібно по одній столовій ложці щодня три-чотири рази.

Виноградний сік вважається дуже ефективним засобом для підвищення тонусу організму. Бадьорості додає буквально третину склянки соку, якщо його випити перед їдою. Або можна з’їдати кілька виноградин. Важливо проробляти таку процедуру регулярно, день у день.

Точно так само можна використовувати відвар шипшини. Він хороший для людей з поганими нервами і фізичним виснаженням. При підготовці відвару потрібно ретельно вибирати сушені плоди. За правилами – більше року вони не повинні зберігатися. Але в реальності може бути і по-іншому. Почорнілі і втративші форму ягоди заварювати не рекомендується.

Добре відновлює сили вівсяний кисіль. Випиваючи стакан киселю перед обідом, до нього можна додавати чайну ложку меду.

Перелік кулінарних витребеньок, які допомагають впоратися з втомою, можна продовжувати. В той же час слід пам’ятати, що основною причиною ослаблення організму є непомірні нервові навантаження. Зі стресами необхідно боротися комплексно. Відводити достатньо часу на сон. Заспокоювати девіації нервової системи регулярними прогулянками на свіжому повітрі. Не пити вина, а тим більше пива. Відмовитися від міцної кави і чаю. Домогтися гармонійних відносин з тими, хто оточує вас на роботі і зі своїм сімейством. І тоді втома відступить назавжди.