Засади реформування середньої освіти "Нова українська школа" вступили в дію з вчорашнього дня. Основні правки, які він вніс для молодшої школи прості - не буде червоної пасти, діти писатимуть олівцем, не читатимуть на швидкість, а вчителі не будуть оприлюднювати їхніх оцінок. Молодша ланка отримала багато нововведень. Старша ж і середня майже нічого. Як планувалась "Нова школа", та чому обійшли стороною старшу? У сюжеті Алли Максимчук.

Цей навчальний рік для першокласників дуже особливий. Для них розробили спрощену навчальну програму. Зміни, які матиме тепер молодша шкільна ланка, вносились не в кабінетах, а з урахуванням думки громадськості. Ця освітня реформа повинна розвантажити і оновити програми та змінити сам підхід до їх викладання.

Але якщо початкова школа отримала максимум новизни. То про середню та старшу поки мова не йде.

Нові підручники для 8 класу та зміна навчальної програми з Історії України - це все, що поки стосується учнів середньої шкільної ланки. За результатами опитувань, задоволених середньою освітою громадян в Україні менше 50%.

Концепція "Нової української школи" - це вступ до великих змін у освітній реформі. Поки Закон про освіту очікує на повторне слухання. Якщо його приймуть, то з 2018 року діти підуть у 12-річну школу. А поки всі охочі можуть долучитися до обговорення.