(*2 вересня Православна церква відзначає Самойлін день - відомий як день пам'яті пророка Самуїла, який вважався захисником і покровителем чоловіків.*) Зранку 2 вересня люди йшли до церкви, щоб помолитися Самуїлу і попросити у нього гарної погоди - за прикметами, дуже важливо було встигнути закінчити всі роботи до похолодання і настання дощів.

Завданням пророка Самуїла було повчання народу на шлях істинний. Зробити це було досить складно, оскільки в той час при владі перебував первосвященик Ілля, і моральне розкладання людей в Ізраїлі досягло апогею.

Зовсім скоро на ізраїльтян напали племена філістимлян, які захопили найвідомішу святиню - Ковчег Нового Завіту.

Але Самуїл тут же закликав одноплемінників до покаяння, знайшов слова для того щоб надихнути їх боротися за свою свободу. Вважається, що саме після цього почалося відродження народу.

Зовсім скоро Самуїл став верховним суддею і правил дуже мудро. Однак, коли він постарів, люди злякалися, що після смерті Самуїла знову почнеться анархія. Саме тому, вони звернулися до Самуїла з проханням призначити правителя, який стане його наступником.

Самуїл помолився Богу, і той велів зробити так, як просять люди, але попередив, що це спричинить за собою нещастя. Тоді Самуїл призначив своїм наступником Саула.

В Київській Русі Самуїл вважався заступником чоловіків. Тому, 2 вересня вшановували представників сильної статі. Важливо було приготувати багато смачних страв, щоб господар будинку наївся і залишився задоволений частуванням.

До речі, оскільки 2 вересня з'являлася велика кількість грибів, то їх часто можна було побачити на столі. Особливою популярністю в народі користувалася смажена картопля з грибами.

Народні прикмети на 2 вересня

Журавлі високо і не поспішаючи летять - відповідно осінь буде теплою.

2 вересня багато горобини виросло - восени буде багато дощів.

2 вересня потрібно обов'язково накрити багатий стіл, щоб господар був завжди добрим і ситим - тоді у нього і робота буде йти краще.

pic