Шкільна канцелярія, форма, бантики та портфелі. Поки батьки готують своїх дітлахів до 1 вересня, освітяни знову вносять корективи в навчальний процес. Ще до минулої шкільної реформи не всі звикли, так вже нова. Цього разу освітяни не переводять оцінювання до 5 бальної системи, не відміняють домашні завдання і не додають нові предмети. Найбільших змін зазнала молодша ланка освіти. Що очікувати школярам та їхнім батькам з першого дня осені дізнавалась Інеса Пославська.

Нові обличчя - нові забаганки. Ще й року не минуло як на вакантне місце Міністра освіти і науки України заступила нова освітянка - Лілія Гриневич. А вже з нового навчального року у всіх загальноосвітніх школах чергові нововведення. Їх на собі випробують дітлахи і юнаки вже з цієї осені. Найбільше оновлень зазнала початкова ланка освіти: замість червоної пасти вчителі використовуватимуть олівці, а оцінки повідомлятимуть конфіденційно - тільки батькам і самій дитині. А ще зняли вимогу швидкості читання.

До того ж, кажуть освітяни, учні 1-4 класів вчитимуться за спрощеною програмою. Неодноразово батьки нарікали на складність завдань з української мови, чи то задач з математики. Подекуди траплялися випадки, що й дорослі не могли їх розв'язати.

Попри обізнаність освітян-чиновників, самі батьки школярів часто й не здогадуються про майбутні зміни. Хоча ідею їх впровадження схвалюють.

А от у середній та старшій школі нововведень значно менше. За оновленою програмою навчатимуться учні 8 класів. Для них спеціально друкують новенькі підручники. Не забули й про вчителів. Тепер, вони можуть зітхнути з полегшенням. Кількість годин у календарному плануванні на ту чи іншу тему - визначатимуть самостійно.

Повний перехід на 12-річне навчання планують на 2018 рік. А поки що, з 1 вересня у всіх школах країни учні випробують на собі ці нововведення. А там і робитимуть висновки, чи приживеться сучасний погляд на освіту на пострадянській педагогічній основі.