(*В останній день літа, 31 серпня, Православна церква вшановує пам'ять святих Флора і Лавра - покровителів коней. На стайнях часто можна побачити ікону цих святих. *)

Святі мученики, брати Флор і Лавр жили в II ст. в Иллірике і були каменотесами.

На одному з побудованих язичницьких храмів вони поставили хрест. Розгніваний правитель області наказав катувати їх, але вони «і в муках славили Бога». Потім братів кинули в порожній колодязь і засипали землею. Згодом їх мощі були перенесені до Константинополя.

pic На Русі імена святих виявилися нерозривно пов'язані з кіньми.

Згідно з повір'ям, Флор і Лавр рили колодязі. Але одного разу колодязь обвалився і брати опинилися похованими заживо. З-під обвалу стала сочитися вода і незабаром там утворилася калюжка. Сюди стала ходити на водопій одна худосочна коняка, яка швидко погладшала. Слава про чудодійне джерело швидко поширилася по окрузі, сюди стали приганяти старих і хворих коней, і всі вони харчувалися.

Тоді місцеві чоловіки вирішили на цьому місці викопати криницю. І незабаром сталося диво: Флор і Лавр виявилися живими і неушкодженими, з залізними лопатами в руках.

Часто на іконах Флор і Лавр зображуються разом з архангелом Михаїлом. Відповідно до одного з повір'їв, одного разу пастухи звернулись до святих, щоб ті допомогли їм повернути зниклих коней. А ті, в свою чергу, ублагали архангела Михайла допомогти їм.

Згідно з іншим тлумаченням, архангел Михайло сповіщає про набуття мощей святих мучеників, завдяки чому припинився падіж коней. У цей день було прийнято досхочу годувати коней, водити їх купати, пастися, прикрашати, але ні в якому разі не можна було працювати на них.

pic

Вважалося, що навіть запрягати коня в цей день не можна, інакше почнеться падіж худоби.

На скачках в свято Флора і Лавра було заборонено сідлати коней. Люди теж намагалися в цей день рясно їсти і пити, причому випити зайвого дозволялося і жінкам.

Пекли спеціальне печиво з зображенням кінського копита, яке жертвували священику за молебень.

З цим днем ​​за народним календарем пов'язано багато прикмет:

- Фрол-Лавр до робочого коня добрий. - Благаючи Флора і Лавра, чекай і коням добра.

- На Фрола і Лавра - досівки - останній термін посіву озимих.

- Закінчується посів жита - після цього дня він вважається запізнілим.

- Коли на Фрола НЕ відсієш - Фроли (тобто бур'яни) і народяться.

І вже з цього дня приходять осінні ранки.