(*29 серпня ми відзначаємо свято на честь Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа.*) У народі день цей зветься Третій Спас, або «Спас горіховий», адже час цього святкування співпадає з періодом збору врожаю лісових горіхів. Але це – лише фольклорна назва, пов’язана з традиційним селянським побутом.

Справжній зміст свята віддзеркалює інша назва – «Спас на полотні», бо в цей день ми вшановуємо перенесення з міста Едеси до Константинополя Убрусу – Нерукотворного зображення на тканині обличчя Господа Ісуса Христа.

Існує кілька версій появи цієї святині. Ось одна з них. Згідно з церковним переданням, черговий правитель великого Едеського царства Авгар Ухомо страждав від прокази. Можновладець почув про Христа, і, увірувавши в те, що Господь може зцілити його, надіслав до Нього свого придворного. Той був художником і намагався написати портрет Спасителя, але це було неможливо – біля Господа завжди було надто багато народу.

Несподівано Сам Христос попросив шматок полотнища, вмився, обтер цією тканиною обличчя, і воно чудесним образом відбилося на тканині. Коли святиню доставили Авгару, він зцілився, а згодом прийняв святе хрещення від святого апостола Фадея, і цим духовним одужанням завершив тілесне.

Образ Спасителя було з честю встановлено над міською брамою Едеси. Пізніше, вже за арабського владарювання, Образ викупив у еміра візантійський імператор Костянтин Багрянородний, і з великою честю переніс до своєї столиці.

Як розповідає передання, Авгар, вдячний за зцілення, написав на Нерукотворному Образі Спасителя такі слова: «Христе Боже! Всякий, хто уповає на Тебе – не буде посоромлений».

1204 року Нерукотворний Образ Спасителя був викрадений з Константинополя під час одного з хрестових походів. За легендою, його перевозили на кораблі, який затонув. Відтоді старовинна реліквія вважається загубленою.

Народні прикмети на 29 серпня

- Якщо на Горіховий Спас відлетить останній журавель - чекай холодів вже на свято Покрови.

- Гарна погода 29 серпня - запасів вистачить на всю зиму, оскільки вона, за прикметами, буде короткою.

- Післяуспіння прийшло – сонце на осінь пішло.

- Пречиста мішок загубила, а Спас ішов – мішок знайшов.

- Третій Спас запитає у вас: чи жнивували, чи в холодку пролежали.