Не назвеш байдужими учасників Всеукраїнської літньої школи з мистецтвознавства, яка вчора відкрилась у Рівному. Сюди з'їхалися старшокласники - члени Малої академії наук із 16-ти областей України. Заняття триватимуть два тижні.

За цей час, окрім лекцій, діти відвідають масу культурно-мистецьких заходів, побувають на екскурсіях у театрі, фотогалереї, міському Палаці дітей та молоді, а також у Дубні та Острозі. Але не заради розваги, а щоб написати про це наукові праці. Про світле майбутнє української інтелігенції - Віталій Голубєв. Одинадцятикласниця рівненської школи №12 Олена Дзюра - цьогорічна випускниця художньої школи Палацу дітей та молоді. У Малій академії наук вона вже два роки поспіль досліджує особливості будівництва православних храмів.

Таких як Олена у рівненському Будинку вчених зібралось два десятки. Учні 9-10 класів, які є активними слухачами Малої академії наук, упродовж 12 днів не лише відвідуватимуть лекції, а й побувають на багатьох екскурсіях та культурно-мистецьких подіях. Проте, не в якості звичайних глядачів, а як юні науковці - побачене і почуте стане темами їхніх подальших наукових досліджень.

Такі літні школи для обдарованих старшокласників-слухачів Малої академії наук цьогоріч в Україні проводяться вперше. Загалом шкіл 9 - за різними напрямками, і чотири з них відбуваються саме на Рівне нщині . Зокрема - гуманітарного напрямку.

Серед новинок, які запровадило минулого навчального року відділення філології та мистецтвознавства Рівне нської МАН - відкриття експериментальної міжшкільної секції журналістики. Перші її кроки виявились доволі вдалими, відтак вже у липні Рівне прийматиме учасників Всеукраїнської літньої школи журналістики.