Діти з особливими потребами - це не тягар. Чимало із них здатні стати повноправними членами суспільства, якщо їм допоможуть правильно розвиватися. На цьому наголошують педагоги, лікарі і чиновники. Та й самі не перестають навчатися, адже соціальна адаптація дітей із психофізичними вадами потребує спеціальних знань.

Вони мають затримку у психічному розвитку, фізичні вади. Ці діти, більше від інших, потребують уваги, розуміння і сприйняття їх такими, якими вони є. Це особливі діти. Терпіння, розум, і бажання допомогти їм - основа адаптації дітей з особливими потребами, - наголошують психологи.

Згідно зі статистикою, майже третина дітей на Рівне нщині , мають вади у психофізичному розвитку. Вони навчаються у дошкільних закладах, навчально-реабілітаційних центрах, спеціальних школах-інтернатах, класах при загальноосвітніх школах. На Рівне нщині працює 13 інтернатних закладів. Із них

Освітяни стверджують що вихователі та вчителі, які працюють із особливими дітьми, також потребують спеціальних знань.

Фахівці нарікають: лише половину дітей з особливими потребами вдається адаптувати та соціалізувати протягом їх навчання. Решта - на все життя залишаються ізольованими від суспільства.