На навчання до Рівного приїхали 21 сімейний лікар із 16-ти районів області. Для них дводенні тренінги в рамках проекту Світового банку на Рівненщині проводять шість тренерів. Серед них лікарі терапевти, кардіологи, неврологи та анестізіологи.

Нині говорять про «Сучасні аспекти тактики ведення та лікування хворих на артеріальну гіпертензію та ішемічну хворобу серця».

- Сьогодні у нас перший, із 24 дводенних тренінгів, які ми запланували провести для сімейних лікарів в рамках першого етапу. Після завершення навчання кожен із учасників отримає відповідні сертифікати від Світового банку, Міністерства охорони здоров’я та Рівне нської ОДА. За чотири роки ми плануємо провести 55 тренінгів. У загальному, більше тисячі лікарів Рівне нської області пройдуть подібні навчання. До кінця цього року заплановано провести 10 тренінгів, до кінця травня наступного року – ще 14, після того перейдемо до наступного етапу, - зауважив керівник групи консультаційної підтримки субпроекту Світового Банку Сергій Рибачок.

Перейняти досвід рівнян, які першими з усіх міст-учасників проекту Світового банку в Україні сьогодні запустили цикл тренінгів для сімейних лікарів, приїхали колеги з Волині.

- Більшість лікарів не ознайомлені з новітніми підходами діагностики та лікування різних хвороб серця. Наша мета – виправити цю ситуацію та ознайомити їх з новітніми рекомендаціями й оновленими міжнародними протоколами, які вже видані в Україні. За статистикою, гострий коронарний синдром найбільша патологія, яка веде до смертності. У Рівне нській області смертність від серцево-судинних захворювань становить 82%, - пояснив тренер (лікар-кардіолог) Юрій Бурдаш.

Перед початком занять сімейним лікарям з районів влаштували тест на перевірку знань. Впродовж дня медики працюватимуть у групах, з якою кожен із трьох тренерів проводитиме двогодинні практичні заняття з ситуативними задачами. Після чого детальний аналіз та ще один тест.

Окрім теорії, на сімейних лікарів під час навчання чекають і практичні заняття. Вони закріплять здобуті знання на спеціальних манекенах. За повідомленням Групи консультаційної підтримки субпроекту Світового Банку в Рівне нській області.