За результатами соціально-економічного розвитку у першому півріччі Рівненщина посідає шосту сходинку в Україні за попереднім рейтингом Мінрегіону. Тобто із колись «забутого Богом та людьми краю» (область перетворюється на локомотив економічного розвитку держави. Повідомляє ((http://ukurier.gov.ua/uk/news/rivnenshina-naroshuye-myazi)(Урядовий кур'єр))

Децентралізація — вагоме джерело фінансової стабільності для області. За перше півріччя до місцевих бюджетів надійшло у півтора раза (тобто на 420 мільйонів гривень) більше коштів, ніж у цей самий період торік. До речі, на Рівне нщині вже 15 об’єднаних територіальних громад, в 11-ти з яких пройшли вибори, 5 уже мають прямі відносини із держбюджетом. А ще область 15 мільйонів заощадила завдяки системі Prozorro: і це лише на 1078 закупівлях вартістю 270 мільйонів гривень, що відбулися з початку року.

– Ми чи не єдині в державі третій рік поспіль маємо приріст обсягів промислового виробництва — понад 9 відсотків, — це, погодьтеся, доволі непогана динаміка. Вдалося оперативно переорієнтувати наші зовнішні ринки: якщо ще у 2013-му близько 70 відсотків експорту з Рівне нщини припадало на Російську Федерацію, то нині понад 80 відсотків — експорт у країни ЄС. До речі, він у півтора раза перевищує імпорт, тобто й тут маємо позитивне, з переконливим плюсом, сальдо. А це додає оптимізму, — каже голова Рівне нської облдержадміністрації Олексій Муляренко. — Звісно, це, насамперед, заслуга нашого бізнесу, який активно впроваджує європейські системи захисту та безпечності виробництва.

З області не йдуть, а навпаки — приходять нові інвестори. Скажімо, в переддень 25-річчя Незалежності запрацювала нова лінія з виробництва прозорого скла на підприємстві «Консюмерс-Скло-Зоря», французькі інвестори спрямували 12 мільйонів євро. Понад 20 мільйонів євро інвестувала в сучасний лісопильний завод, який скоро запрацює в Костополі, українсько-шведська компанія «Українські лісопильні». Модернізували свої виробничі потужності каменещебеневі кар’єри, які для області бюджетоутворюючі.

Суттєво наростив «м’язи» кооперативний сектор економіки: тут зросла як рентабельність, так і обсяги продажів, а також сплачені до бюджету податки відповідно. Після багатьох років затишшя відчинилися повітряні ворота області — запрацював Рівне нський аеропорт, одразу ж підтвердивши свій статус міжнародного: тепер звідси щотижня прямують рейси до курортної Анталії, а з вересня стартують ще й до Єгипту.