Знизити тариф на деякі комунальні послуги для населення у Рівному можливо. Один із способів — накласти мораторій на підвищення тарифів за прикладом інших міст.

Та чи вдасться вплинути на здешевшення послуг з водопостастачання, водовідведення і тепла тимчасовій комісії, яка проводить публічний аудит цих підприємств, - під питанням, каже депутат Рівне нської міськради Святослав Євтушенко.

Нагадаємо, нині як знизити вартість комунальних послуг для рівнян вирішують спільно депутати міськради, експерти та представники комунальних підприємств під час засідання тимчасової комісії. У результаті роботи планують вивчити складову тарифу на водопостачання, водовідведення і тепло та знайти шляхи, як здешевити вартість цих послуг для населення.

Так, за словами Святослава Євтушенка, наразі є три способи, за допомогою яких можна зменшити вартість комунальних послуг для рівнян.

- По-перше, можна все таки на місцевому рівні накласти мораторій на підвищення тарифів, як це зробили, наприклад, у Києві. Тоді, відповідно до Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, покривати різницю між фактичною собівартістю послуг і тим, що сплачують мешканці, за рахунок міського бюджету. По-друге, можна провести оптимізацію витрат підприємств-надавачів послуг, скоротивши зайві видатки, а таких є чимало. По-третє, рівняни матимуть можливість із початку опалювального сезону оформити субсидію на житлово-комунальні послуги і тоді певну частину їх вартості компенсує держава, - зазначає депутат.

Проте на його думку, тимчасова комісія, яка нині шукає способи зниження тарифу для населення, навряд чи зможе суттєво вплинути на ситуацію. Хіба що, можна очікувати «домовлене» незначне зниження тарифу на основні послуги - в межах 10%, у той час, як їх вартість зросте майже вдвічі.

У свою чергу голова комісії щодо вивчення цього питання Назарій Поліщук каже, що рішення комісії матиме рекомендаційний характер, адже тариф затверджує НКРЕКП.

- Реально на місцевому рівні можливо вивчити складову тарифу комунальних підприємств, які перебувають у підпорядкуванні обласної і міської рад - «Рівне облводоканал» і «Рівне теплоенерго». Власне, вартість послуг цих підприємств можливо вдасться знизити, - каже депутат.